Privatizace doprovázená krádežemi a tunelováním v rozsahu stovek miliard vedla k ustavení politickoekonomické mafie, myslí si turnovský lékař

09.10.2014 10:30

25 LET OD LISTOPADU ´89 Vedoucím lékařem screeningu nádorů prsů a akutní ambulantní péče neboli pohotovosti v jablonecké nemocnici je Miloš Rejmont. Do komunálních voleb kandiduje v Turnově, kde žije. ParlamentníListy.cz se ho otázaly nejen na komunální volby, ale i na polistopadový vývoj v naší zemi. Komentoval i krizi tradičních politických stran.

Privatizace doprovázená krádežemi a tunelováním v rozsahu stovek miliard vedla k ustavení politickoekonomické mafie, myslí si turnovský lékař
Foto: Archiv MR
Popisek: Miloš Rejmont

Anketa

Byla léta 1990-2014 pro naši zemi úspěšná?

12%
88%
hlasovalo: 66563 lidí

Jak hodnotíte polistopadový vývoj, představoval jste si ho jinak?

V týdnu od 20. listopadu 1989 jsem strávil v Praze na Václavském náměstí. Jako většina z nás jsem se radoval z pádu komunistů. V té době jsme věřili, že za 20 let budeme na úrovni Rakouska. Bohužel přišla kupónová privatizace v letech 1992-1994, o kterou se „zasloužili "Dušan Tříska, Tomáš Ježek a Václav Klaus. Po pádu komunismu v listopadu 1989 vykazovala naše demokratická společnost veškeré znaky otevřeného liberálně demokratického systému. Privatizace doprovázená krádežemi a tunelováním v rozsahu stovek miliard vedla k ustavení politickoekonomické mafie, která vybudovala systém propojení politiky a byznysu.

Vyrovnala se naše společnost s totalitní minulostí?

Nejprve došlo ke schválení rehabilitačního zákona, jehož zásluhou bylo do konce roku 1992 rehabilitováno téměř 260 000 osob, odsouzených v letech 1948-1989. Dalším klíčovým zákonem, který byl přijat v říjnu 1991, je tzv. lustrační zákon, který měl ochránit důležité státní funkce před například příslušníky Sboru národní bezpečnosti zařazené ve složce Státní bezpečnosti, členy Lidových milicí, tajnými spolupracovníky StB a tajemníky orgánu KSČ od okresní úrovně výše. O rok později byl „změkčen" tzv. malým lustračním zákonem ČNR, ve kterém bylo uvedeno, že pro práci v rezortu Ministerstva vnitra a policie je žadatel způsobilý mimo jiné i tehdy, pokud nezastával funkci náčelníka oddělení a vyšší ve Státní bezpečnosti. V létě 1993 byl schválen zákon o komunistech. Podle tohoto zákona nese vinu za vědomé ničení tradičních hodnot evropské civilizace a porušování lidských práv v období od 25. února 1948 do 29. prosince 1989 Komunistická strana Československa, její vedení i řadoví členové. KSČ byla označena za zločineckou organizaci, která je hodna zavržení.

ZDE najdete seznam osobností, které ParlamentníListy.cz vyzvaly ke zhodnocení posledních 25 let.

Jak dnes vidíte komunistickou stranu a komunisty. Jsou jiní než před 25 lety?

Jsou jiní než kdysi, myslím si, že jejich chybou bylo, že si v názvu nechali slovo komunistická. Kdyby byli ve vládě, kam s nimi asi nikdo nikdy nepůjde, už by se nechovali jako kdysi.

Jaké osobnosti měly pozitivní vliv na naše směřování ke svobodě a demokracii?

Byl jsem „závislý" na Rádiu Svobodná Evropa a na Hlasu Ameriky. Vážil jsem si Charty 77 a jejích prvních mluvčích Václava Havla, Jana Hájka a Jana Patočky (profesor narozený v Turnově, který roce 1976 organizoval petici za propuštění mladých hudebníků kapely Plastic People). Dle mne významnou roli sehrál  „Palachův týden" v lednu 1989 a petice Několik vět vypracovaná Chartou 77 na jaře roku 1989 a zveřejněná 29. června 1989. Svou roli určitě sehrál i Gorbačov a jeho „pérestrojka".

Co vidíte jako největší hrozbu, která by mohla narušit demokratický vývoj?

Podstatou politiky je občan. Politika je nejvyšší forma lidské činnosti, která stojí nad běžnou prací určenou pro obživu. Jako občan je člověk výslovně svobodný. Politika musí být pod kontrolou občanů, jinak může být narušen demokratický vývoj.

Jaká je situace dnes, kdy lidé přestali věřit klasickým politickým stranám?

Viníky jsou jak pravicové, tak i levicové strany. V minulosti probíhala vzájemná kritika pravice i levice, ale kradly obě strany, zvláště ODS a ČSSD představovaly největší zlo. Proto se zraky obyvatel ubírají s nadějí k novým uskupením. Bude to však jiné?

Nyní kandidujete do komunálních voleb za hnutí Turnov potřebuje změnu. Proč?

Lídryni hnutí Martinu Pokornou považuji za jednu z nejférovějších místních politiků. Obklopila se lidmi, kteří nemyslí na svůj prospěch. Je to skupina lidí, kteří chtějí něco udělat pro obyvatele Turnova. Tomu odpovídá program hnutí.

Co chcete v Turnově změnit?

Vše v souladu s programem našeho hnutí. Navíc jsem velmi znepokojen likvidací oddělení ve zdejší nemocnici. Mým cílem je zachovat stávající stav dostupné péče ve zdejší nemocnici. Musí skončit další rušení oddělení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…