Přiznání prezidenta Obamy: Ano, po 11. září jsme mučili lidi

02.08.2014 10:42

Prezident spojených států Barack Obama v pátek kritizoval praktiky CIA. Podle něj nebylo správné, jakým způsobem v nedávné minulosti zacházela s osobami podezřelými z terorismu. Uvedl, že dokáže pochopit, proč CIA zbrkle přijala používání kontroverzních vyšetřovacích technik po 11. září 2001, avšak přiznal: „Některé lidi jsme mučili." Informuje o tom server Britské listy s odkazem na server deníku The Guardian.

Přiznání prezidenta Obamy: Ano, po 11. září jsme mučili lidi
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

Obamovy výroky na adresu CIA přicházejí v předvečer zveřejnění očekávané analýzy amerického Senátu, která bude kritizovat CIA za to, že brutálně mučila vězněné osoby podezírané z terorismu v tajném programu, který údajně nepřinesl žádné důležité informace.

Americký prezident Barack Obama už v pátek ostře kritizoval způsob, jímž CIA v minulosti zacházela s osobami podezřelými z terorismu. Z jeho úst prý zaznělo i přiznání: "Některé lidi jsme mučili."

Pracovali v období mimořádného stresu a strachu

Obama zdůraznil, že Spojené státy „překročily červenou čáru", když se snažily vhodným způsobem reagovat na hrozbu dalších útoků od Al Káidy. Avšak také dodal, že je důležité nezaujmout „příliš svatouškovský postoj".

Na obhajobu tajných služeb podle blisty.cz uvedl, že je přesvědčen, že činitelé výzvědných služeb, kteří mučili zadržené osoby, pracovali v období mimořádného stresu a strachu.

Více ZDE:

Obama zakázal používání mučení, které CIA nazývá „posílenými vyšetřovacími technikami", krátce po převzetí úřadu v roce 2009. Nicméně prý systematicky podporuje vysoké činitele výzvědných služeb, i když občas kritizuje jejich metody. Jeho nejnovější výroky o tom, že CIA mučila své vězně, jsou dosud nejostřejší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…