Příznivci Islámského státu o sobě dali vědět ve Švédsku. Dost šokujícím způsobem

16.10.2015 9:03

Křesťanská komunita Asyřanů našla po útěku z válkou zmítané Sýrie útočiště ve švédském Göteborgu, ale také tady je nakonec dostihly stíny islámského radikalismu. Před nedávnem jim začali vyhrožovat místní příznivci Islámského státu. Někteří z nich se možná vrátili přímo z bojišť v Sýrii a Iráku.

Příznivci Islámského státu o sobě dali vědět ve Švédsku. Dost šokujícím způsobem
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Islámský stát dbá na pečlivé zaznamenávání poprav křesťanů

Křesťané na územích ovládaných Islámským státem jsou buď nemilosrdně vražděni, nebo je jim nabídnuta možnost konvertovat k islámu. Případně mohou platit speciální daň džizvu, která ovšem nezaručuje trvalé bezpečí, protože radikálové z ISIS jsou nevypočitatelní. Právě před tímto nebezpečím utíkají do Evropy křesťanské komunity Asyřanů. Hned tři tisíce jich žijí v metropoli Göteborg, ležící na jihu Švédska. Výhrůžky a potenciální násilí je však nyní dostihlo i v tomto pokojném švédském městě. Člen komunity Markus Samuelsson byl šokován, když radikálové pomalovali grafity jeho restauraci hanlivými nápisy upozorňujícími na to, že podnik patří křesťanům.

Na restauraci se objevily nápisy typu „Konvertuj nebo zemři“ a „Chalífát je tady“. Stejně tak zatím neznámí radikálové označili restauraci písmenem N, čímž přesně napodobili radikály v Islámském státě. Také na jimi ovládaných územích se označují domovy nebo obchody křesťanů tímto písmenem. Podobné označování domnělých nepřátel odpovídá nacistickému označování obyvatel židovské národnosti žlutou hvězdou. „Když jsem ráno přišel do své restaurace a viděl tu spoušť, pocítil jsem skutečně mrazení v zádech. Bylo velmi bolestivé spatřit něco takového tady ve Švédsku, daleko od Islámského státu. Všichni se tady nyní cítíme ohroženi,“ dělí se o své neradostné pocity Samuelsson.

Švédsko je zemí pro uprchlíky zaslíbenou a přistěhovalecká politika země patří obecně k nejotevřenějším z celé Evropy. Země eviduje v rámci evropského kontinentu také nejvíce žádostí o azyl na tisíc obyvatel. Tato otevřenost a humánnost má však i své stinné stránky. Podle informací příslušných švédských úřadů se již například právě z Göteborgu vypravilo bojovat za Islámský stát nejméně 150 obyvatel. Rekrutům Islámského státu se zde mimořádně daří a naopak policie je proti nim prakticky bezmocná. Politici se již výhrůžkami na adresu zdejší asyrské komunity začala zabývat, ale je otázkou, jestli se jí v tomto ohledu podaří něčeho dosáhnout. Navrátilci z řad ISIS se mohou bezpečně vrátit do země, kde jsou pouze nuceni se účastnit terapií. V rámci opětovné integrace také dostávají přednost při hledání práce před rodilými Švédy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…