Pro ODS si prý jde smrt. Čtěte více

07.02.2014 12:20

Pokud by se v únoru konaly volby do Poslanecké sněmovny, stejně jako v lednu by v nich zvítězilo hnutí ANO. ODS by se do sněmovny vůbec neprobojovala. Vyplývá to z aktuálního průzkumu volebních preferencí společnosti SANEP. Politolog Jan Kubáček ParlamentnímListům.cz řekl mimo jiné, proč Babišovo hnutí v posledních průzkumech dominuje a ODS ztrácí.

Pro ODS si prý jde smrt. Čtěte více
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala s místopředsedou ODS Martinem Novotným

Anketa

Jakého výsledku dosáhne ODS ve volbách do Evropského parlamentu?

85%
9%
3%
2%
1%
hlasovalo: 12109 lidí

Hnutí ANO by volilo 24,7 procenta voličů. ČSSD by získala 22,3 procenta hlasů, za ní KSČM s 15,2 procenty. TOP 09 by obdržela 11,2 procenta a KDU-ČSL 6,4 procenta. Do sněmovny by ještě pronikl Úsvit s 5,3 procenty. 

ODS by zůstala před branami

„Aktuální průzkum volebních preferencí společnosti SANEP však poukazuje na propad ODS pod pětiprocentní hranici (4,8 %), což poměrně zásadně mění i únorový volební model, v němž by v Poslanecké sněmovně již občanští demokraté nefigurovali,“ informuje agentura.

Oproti lednovému šetření společnosti SANEP ztrácí i hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamury, které se s aktuální podporou 5,3 % voličů propadá k pětiprocentní hranici, jejíž dosažení je nutné pro vstup do Poslanecké sněmovny.

Průzkum SANEPu ZDE, průzkum ppm factum ZDE, průzkum STEMu ZDE

Proč klesá zájem voličů u ODS? 

„V případě ODS je zjevný pokles voličského zájmu, který bezpochyby souvisí zejména s celkovým obrazem této strany za celou dobu jejího působení ve vrcholné politice, které vyvrcholilo řadou korupčních skandálů a vytvořilo mediální obraz `kmotrovské` strany. I přesto, že aktuálně stojí v čele ODS nový předseda prof. Petr Fiala, který není spojován s negativně vnímanou minulostí této strany, aktuální šetření volebních preferencí společnosti SANEP naznačuje, že obnova voličské důvěry v dříve nejsilnější pravicovou stranu v ČR bude nesmírně náročným cílem, který je znesnadněný např. i odchodem jednoho z nejdůvěryhodnějších a nejpopulárnějších politiků této strany, jakým byl z pohledu široké veřejnosti Jiří Pospíšil,“ tvrdí SANEP.

Také podle lednového průzkumu agentury STEM by ve volbách zvítězilo hnutí ANO, následované sociálními demokraty. Ve volebních preferencích by získalo 20 procent, sociální demokraty by volilo 18,6 procenta voličů a komunisty 14 procent. Zbylé strany nedosáhly desetiprocentní podpory. ODS získala rovných pět procent.

Podle jiné agentury by zvítězila ČSSD

Podle aktuálního modelu společnosti ppm factum research, který byl zveřejněn také v pátek, jako průzkum SANEPu, by však volby do Poslanecké sněmovny nyní stejně jako na podzim vyhrála ČSSD. Získala by 20, 9 procenta, hnutí ANO by skončilo druhé s 18, 5 procenty. Pětiprocentní hranici by překročilo všech šest stran, které jsou nyní zastoupeny v dolní komoře Parlamentu. 

Jednota versus rozpolcenost

„Rozdíl mezi průzkumy je poměrně drobný. Je vidět, že nálady jsou ve výkyvu, ale rozhodují data. V podstatě se ukazuje, že pokud se nesjednotí komunikace zejména v sociální demokracii a v ODS, tak to může tyto značky dlouhodobě oslabovat. Ta nejednota a nespokojenost veřejnosti z trendu mnohomluvnosti a velmi často vzájemně konfliktních postojů tady je. Opakuje se v české politice a vždycky trestá tu domovskou stranu. Na tom se nic nemění a každá strana na to musí bedlivě dávat zřetel už z toho titulu, že dnes čelí v podstatě třem subjektům, které mají jednotnou komunikaci, a to je ANO, Úsvit a KSČM," řekl ParlamentnímListům.cz politolog z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Jan Kubáček. 

Funkcionářská válka oslabuje 

„Velký problém Bohuslava Sobotky je v současnosti souboj o náměstky a spolustraníky, který vytváří dojem o sociální demokracii jako o straně funkcionářů a straně, jež je věčně rozpolcená," uvedl politolog s tím, že tato funkcionářská válka jen oslabuje ČSSD, protože volič takovouto nejednotu nevidí rád.

Obdobný problém je podle něj patrný také u Petra Fialy, který zatím bojuje s dědictvím rozdělené, rozcházející se strany. „A ještě bude nějaký čas trvat, než se vůbec projeví nástup Petra Fialy do čela ODS na změně, na což budou tím pádem i voliči reagovat se zpožděním několika měsíců,“ uzavřel politolog. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…