Pro USA je hlavní protivník Čína, pro Evropu Rusko, uvedl Šedivý

21.01.2020 20:40

Evropa nemůže počítat s tím, že USA budou stále přebírat odpovědnost za její bezpečnost, řekl na dnešní bezpečnostní konferenci v Senátu bývalý náčelník Generálního štábu české armády Jiří Šedivý. Hlavní pozornost Spojených států podle něj směřuje především k Číně a k její rostoucí vojenské moci. Naopak pro Evropu je největším nebezpečím Rusko. Pokud ale podle něj bude proti Rusku stát odpovídající odstrašující síla, zůstane stav vyvážený.

Pro USA je hlavní protivník Čína, pro Evropu Rusko, uvedl Šedivý
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generál v záloze Jiří Šedivý, bývalý náčelník Generálního štábu české armády

Šedivý na mezinárodní konferenci s názvem Aktuální otázky vnější a vnitřní bezpečnosti ČR zdůraznil, že evropská bezpečnost není ovlivněna jen tím, co se odehrává na evropském kontinentu, ale i tím, co se děje mimo region. Za důležitý faktor označil skutečnost, že hlavním soupeřem USA se stává Čína. Poznamenal, že Spojené státy začaly po vyčerpávajících válkách s terorem a pod tlakem vzestupu Číny omezovat svou přítomnost v Evropě. „Je zcela zřejmé, že nelze spoléhat na Spojené státy v tom rozsahu jako v minulosti,“ řekl Šedivý. Za problém označil také vojenskou spolupráci mezi Ruskem a Čínou, která se promítla do některých společných vojenských cvičení.

Zatímco pro USA se stává hlavní výzvou Čína, naopak pro Evropu podle Šedivého je největším nebezpečím Rusko. Řekl, že po anexi Krymu a destabilizaci východu Ukrajiny začala být Ruská federace považována za velkou hrozbu, která může přerůst v ozbrojený konflikt. Stane se tak podle něj ale jen v případě, že to Evropa sama povolí. „Budeme-li důslední, vytvoříme odpovídající odstrašující sílu, v takovém případě si myslím, že zůstane stav vyvážený,“ podotkl. Poukázal na to, že poměr vojenských sil jednoznačně vyznívá pro NATO. Nevyloučil ale možnost pokusů o destabilizaci východoevropských států.

Rusko se podle něj nevzdá Krymu a bude udržovat svůj vliv na východě Ukrajiny, což bude dále zdrojem napětí. Bude také chtít udržet svůj vliv v postsovětském prostoru, kam patří i Česko. Jeho cílem bude vrátit se do pozice supervelmoci. Šedivý si ale nemyslí, že by se mu to podařilo.

Za zdroj nebezpečí označil i soupeření o Arktidu a právo na těžbu tamních velkých zásob energií, nebo otázku Turecka, které proti vůli NATO podniklo invazi do Sýrie a zapojilo se do konfliktu v Libyi.

Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) se dá i letos čekat, že mezi hlavními bezpečnostními výzvami bude Rusko, které pokračuje v konfrontační politice vůči Západu. Za prioritu označil také potřebu vyřešit vztahy s Íránem. Za největší nestátní hrozbu označil mezinárodní terorismus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…