Pro naše vlastní svědomí! Kalousek nastoupil s výzvou k přijetí dětí ze Sýrie

19.09.2018 16:46

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek na dnešním jednání Poslanecké sněmovny operoval třemi slovy – dobrovolnost, odpovědnost a solidarita. A vysvětloval, proč má Česká republika učinit gesto a přijmout 50 sirotků či „nedoprovázených dětí“.

Pro naše vlastní svědomí! Kalousek nastoupil s výzvou k přijetí dětí ze Sýrie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek u řečnického pultíku v poslanecké sněmovně

Zpočátku Miroslav Kalousek zdůrazňoval, že TOP 09 byla také proti povinným kótám, ale byla pro dobrovolnou iniciativu a společné evropské řešení. Naopak prý byla proti tomu, aby byla Česká republika v roli černého pasažéra v Ervopské unii. Připomenul jednání z roku 2015, kdy se Sobotkova vláda, ve které byl Andrej Babiš místopředsedou, zavázala převzít od Itálie a Řecka, dvou nejpostiženějších států, 1 100 migrantů. Tento závazek byl prý dobrovolný, jednomyslný a údajně stále platí.

Anketa

Přijměte 50 sirotků ze Sýrie, předloží ve Sněmovně TOP 09. Jak byste hlasovali vy?

3%
96%
hlasovalo: 14059 lidí

Nicméně klima v Čechách se podle Kalouska za tu dobu změnilo, a tak ze závazku nakonec sešlo. Došlo prý i k nesmyslnému výroku premiéra Babiše, že na naše území nevstoupí žádný uprchlík. Podle Kalouska je to nesmysl, jsme vázáni Ženevskou konvencí, takže pokud vstoupí na území ČR, ta musí zahájit azylové řízení. Zde se sluší dodat, že dotyčný uprchlík by musel přiletět, jinak by správně patřil do azylového řízení prvního bezpečného státu, na jehož území vstoupil.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 dále řekl, že když jsme tedy nesplnili závazek převzít jedenáct set migrantů, měli bychom alespoň učinit gesto oproti našemu partneru v EU, Řecku, a převzít alespoň 50 nedoprovázených dětí, ve zkratce sirotků, a prokázat, že nejsme bez srdce a bez svědomí. Pak polemizoval s argumenty Andreje Babiše. Prý hranice 12 až 17 let není pro ČR závazná, tu zvolila Velká Británie pro přijetí 350 „svých“ sirotků. Dále zmínil, že Izrael, který Sýrii v lásce jistě nemá, dal stu dětí své občanství. Opět se oháněl pojmy dobrovolnost, odpovědnost, solidarita.

Vláda si má prý vybrat parametry, podle kterých si zvolí 50 konkrétních sirotků, kteří najdou za peníze daňových poplatníků v Čechách útulek.  „Pokládáme to za nezbytné i pro atmosféru v České republice, ale i pro vlastní svědomí, protože, znovu říkám, nemluvíme tady jen o dobrovolnosti, ale i o odpovědnosti a solidaritě a v těchto pojmech na vás budeme apelovat,“ zakončil Kalousek svou řeč.

Ve faktické poznámce pak poslanec Holík připomenul Kalouskovi, že výběr je skutečně náš, a Česká republika si vybrala migranty ze Slovenska, Ukrajiny a Vietnamu, tedy zemí nábožensky bližších. A pokud jde o odpovědnost, tu mají poslanci zejména vůči občanům ČR. Kalousek na to namítl, že Holík populisticky míchá migranty ekonomické a válečné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…