Pro rozpuštění sněmovny nemáme dostatek hlasů, přiznal Sobotka

12.07.2013 8:05

Do hlasování o rozpuštění Poslanecké sněmovny zbývá necelý týden. Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky ale není dostatek hlasů. Řekl to v rozhovoru pro server Prvnízprávy.cz.

Pro rozpuštění sněmovny nemáme dostatek hlasů, přiznal Sobotka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Sobotka ujistil, že sociální demokraté budou o rozpuštění usilovat. Prý je to nejlepší řešení současné politické krize. Přiznal ovšem, že zatím není dostatek hlasů. Pokud se je nepodaří sehnat a sněmovna se nerozpustí, je možné uvažovat o podpoře vládě Jiřího Rusnoka.

Diskuse o podpoře Rusnokovy vlády začne tehdy, kdy se nepodaří rozpustit sněmovnu

„Nechci předjímat, co se stane příští týden. V každém případě vnitřní diskuse sociální demokracie na téma podpory či nepodpory Rusnokovy vlády začne v okamžiku, kdy se nám nepodaří rozpustit Poslaneckou sněmovnu. Protože pokud by se nám ji rozpustit podařilo, pak je diskuse o Rusnokově vládě bezpředmětná,“ upozornil Sobotka.

Podle něj je Rusnokova vláda nástrojem tlaku na pravicové strany, aby podpořily rozpuštění sněmovny. Složení úřednického kabinetu je prý problematické podobně jako způsob, jakým vznikl.

Věřím, že ČSSD projde tímto obdobím jednotná

Sobotka ale naznačil, že by Rusnokova vláda mohla pravici vyhovovat, protože by se zbavila vládní odpovědnosti a měla by čas, aby se rehabilitovala v očích voličů. „Tady je ve vzduchu samozřejmě otázka, jestli by eventuální důvěra Rusnokově vládě vedla ke změně postojů ODS a TOP 09, aby podpořily rozpuštění Poslanecké sněmovny,“ zamýšlí se Sobotka.

Sobotka v rozhovoru také kritizoval způsob, jakým nová vláda vznikla. Někteří ministři byli naverbováni ze sociální demokracie a to straně neprospívá. „Pevně věřím, že tímto složitým obdobím projde sociální demokracie jednotná a vyhraje příští volby do sněmovny,“ doufá předseda ČSSD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…