Pro šmejdy by byla likvidační pokuta nejlepší odměnou, uvedla v rádiu Mazalová

26.01.2015 18:36

Dokázali politici zabránit agresivním praktikám takzvaných šmejdů? Předsedkyně Sdružení obrany spotřebitelů Gerta Mazalová říká, že zatím nikoliv. Prodejci prý mění taktiku, hledají nové způsoby a senioři i nadále přicházejí podvodně o své peníze. Paní Mazalová byla dnes hostem Dvaceti minut Radiožurnálu.

Pro šmejdy by byla likvidační pokuta nejlepší odměnou, uvedla v rádiu Mazalová
Foto: Archiv
Popisek: Plynový sporák

Takzvaní „šmejdi“ zvou spotřebitele na zájezdy a podobné akce, během nichž jim nabízí, pod nátlakem nebo za použití klamavých obchodních triků zboží, které je proti srovnatelným výrobkům v jiných obchodech několikanásobně předražené. A i po mnoha reportážích, filmech a celkové pozornosti, která byla těmto praktikám věnována, je stále dost těch, kteří jim prý opět sednou na lep.

„Mě to nepřekvapuje,“ říká předsedkyně Sdružení obrany spotřebitelů a dodává, že se snaží, aby se připravil kompletní zákon, který by problém lépe ošetřil.  "Velice mě mrzí, že když se loni přijímala ta novela zákona s ohlašovací povinností, že se nepodařilo nařídit, aby do letáku kromě druhu zboží uváděli také cenu, za kterou bude prodáváno. Myslím, že tím by už řadu seniorů odradili a oni by nikam nejeli."

Gerta Mazalová dále popsala, že Sdružení se snaží dostat i další změny do zákona, a to například zásadu 3x a dost. To znamená, že pokud by někdo byl přistižen při protiprávním jednání při prodeji, pak by musel zaplatit vysokou pokutu a zejména odevzdat živnostenský list, a to na delší dobu.

Prodejci nyní chodí za seniory více domů

Gerta Mazalová také popsala, jak se po loňské změně zákona mění praktiky šmejdů, kteří nyní seniory zejména nutí ke změně dodavatele energií a při té příležitosti opět tahají z důchodců velké peníze.

„Předváděcí akce se nám mění v podomní prodeje. Oni nabízejí změnu dodavatele energií a začnou mluvit o slevách, nebo vyhrožují, strčí botu mezi dveře a pak ti lidé podepíší smlouvu s tím, že je tam napsáno „dobrovolně“. A když je podepsaná smlouva, tak platí. Čtrnáctidenní lhůta pro možnost odstoupení je pro seniory velice krátká a proto prosazujeme, aby zůstala možnost odstoupit ještě 5 dní před první dodávkou energie,“ vysvětlila

To, že se lidé stále nechají nachytat, ba dokonce, že se nechají zlákat na předváděcí akce, je pro Gertu Mazalovou srozumitelné. „Spousta seniorů žije v sociální samotě a potřebují kontakt s lidmi a trochu zábavy,“ uvádí. To je podle ní ten hlavní důvod a upozornila na to, že dříve pro ně připravovaly akce domovy důchodců nebo obce a to nyní kvůli nedostatku peněz chybí.

Nekalé praktiky z předváděcích akcí se v řadě případů přesunuly mezi podomní prodejce. Podomní prodejci jsou podle Mazalové čím dál rafinovanější. „Rozhodně bych neřekla, že se snížil jejich počet, spíše naopak. Přibývá také stížností na podomní prodejce, tedy na jejich praktiky, ve kterých jsou stále vynalézavější,“ uvedla předsedkyně Sdružení obrany spotřebitelů.

V mnoha případech podle Mazalové prodejci naprosto nerespektují žádné zákazy a vyhlášky neberou vůbec na vědomí. Obcházejí byty a domky, zazvoní a scénáře jsou vždy podobné.

„Jejich základ zůstává stejný, je to psychický nátlak a poskytování nepravdivých informací. Na to si spotřebitelé stěžují nejvíce, také na klamavé až podvodné praktiky, které podomní prodejci stále používají, např. při už zmíněných podomních nabídkách prodeje energií. Scénáře návštěvy jsou často stejné. Prodejci například přesvědčují spotřebitele, že jejich dodavatel už zkrachoval a oni zůstanou bez elektřiny nebo že jdou kontrolovat, zda mají všechny slevy,“ popisuje Mazalová a dodává, že oni prodejci se ani nepředstavují vlastními jmény a představují se také pod falešnými jmény firem, které ale ve skutečnosti nezastupují.

„Podle judikatury Nejvyššího správního soudu nesmí být udělena pokuta v likvidační výši. Domnívám se, že pro tyto prodejce, kteří dělají ostudu poctivým podnikatelům a nekale profitují na těch nejvíce zranitelných a bezbranných lidech, jakými jsou především senioři, by likvidační pokuta byla nejlepší odměnou,“ uvedla pro Radiožurnál Mazalová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…