Pro stovku přijít o dům, to je stále možné. Překupníci dluhů mají nové finty

13.02.2012 9:50

Překupníci s malými dluhy našli způsob, jak vydělávat i na promlčených pohledávkách v řádech stokorun. V některých případech už jednou byly u soudu a lidé je považovali za vyřízené, ale mýlili se. Uvádí deník Právo.

Pro stovku přijít o dům, to je stále možné. Překupníci dluhů mají nové finty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž.

Překupníci vezmou žalobu zpět, ale poté zažalují pohledávku znovu. Zkoušejí to několikrát za sebou, dokud člověk nezamešká poměrně krátkou dobu na podání odporu. Poté je na řadě exekuce.

 

Lidé dostávají obálky s platebním rozkazem, proti kterému se už jednou bránili

 

„Řada lidí opět dostává obálky s platebním rozkazem, proti kterému se už jednou bránili,“ řekl Právu právník Rostislav Kovář ze serveru Poradnaveritele.cz.

 

K soudům se tak pomalu dostává mohutná vlna elektronicky podávaných žalob, které tam už jednou byly, ale žalobci je stáhli.

 

Překupníci totiž hned poté, co se dozvědí o podaném odporu, požádají soud o zastavení řízení. „Soud vydá usnesení, které sice v danou chvíli zprostí člověka povinnosti platit i náklady řízení, ale to neznamená, že je případ jednou provždy ukončen,“ vysvětluje Kovář deníku Právo.

 

Jedná se totiž pouze o procesní rozhodnutí, ale ne v samotné věci. Proto žalobce (obchodník s dluhy) může žalobu podat znovu kdykoliv a třeba i pětkrát po sobě, uvedl v Právu advokát Jakub Vozáb.

 

Žaloba je vzata zpět, ale později je návrh na platební rozkaz podán znovu

 

Případ se zastaví z důvodu zpětvzetí žaloby. Překupníci tak mohou po čase znovu podat návrh na vydání platebního rozkazu a celý proces opět začne. „Tímto způsobem může obchodník s dluhy proti dlužníkům postupovat opakovaně, dokud některý soud na základě soudního jednání nevydá rozsudek,“ vysvětlil Kovář.

 

Proti tomu se lze bránit pouze důsledným přebíráním pošty v místě trvalého bydliště, kam soud zasílá platební rozkaz do vlastních rukou. V okamžiku převzetí rozkazu začíná běžet 15denní lhůta na podání odporu, kterou člověk musí využít ke své obraně. Pokud se tak nestane, bude dlužník muset zaplatit také už jednou promlčenou pohledávku.

 

Spekulanti předpokládají, že lidé si podruhé nechají ujít 15denní lhůtu na podání odporu

 

Pokud nebude podán odpor nebo se pohledávka nezaplatí, nastupují na scénu exekutoři. Zastavení exekuce je velmi obtížné a vyjde podstatně dráž.

 

„K těmto praktikám opakovaných žalob na bagatelní pohledávky může docházet až do pravomocného meritorního rozhodnutí,“ sdělil Právu soudce ústeckého soudu Jan Tichý.

 

Spekulanti spoléhají na to, že lidé podruhé prošvihnou lhůty pro podání odporu, a pak už jim nezbývá než platit pod tlakem exekuce. Přitom v případě pozdějšího soudního jednání se šance žalovaného značně zvyšují, prozradil Právu právník a šéfredaktor časopisu Soudce Karel Havlíček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…