Pro úřední změnu pohlaví v budoucnu možná nebude sterilizace podmínkou

11.12.2018 19:11

Sterilizace by v budoucnu nemusela být zákonnou podmínkou pro úřední změnu pohlaví lidí. Příslušnou změnu zákonů připravilo Ministerstvo spravedlnosti, informovala dnes poslance z petičního výboru Martina Štěpánková z Úřadu vlády. Vstřícný přístup v této věci přivítala veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová. Jde o jedno z jejích legislativních doporučení.

Pro úřední změnu pohlaví v budoucnu možná nebude sterilizace podmínkou
Foto: pixabay.com
Popisek: Těhotná žena, ilustrační foto

„Novela reaguje také na Evropský soud pro lidská práva,“ uvedla Štěpánková, jež vede na Úřadu vlády lidskoprávní sekci. „Pokud lidé podstupují sterilizaci jen kvůli změně pohlaví, soud to vnímá jako porušení jejich práv,“ dodala. Kdy se předloha dostane do schvalovacího procesu, zatím není jasné.

Šabatová už v legislativním doporučení napsala, že na právní postavení translidí je nutné nahlížet jako na osobní postavení s náležitým uznáním a do jejich tělesné integrity je třeba zasahovat co možná nejméně. „Důsledkem (současné) právní úpravy jsou zejména praktické problémy v životě translidí, kteří chirurgický zákrok z vážných či osobních důvodů podstoupit nemohou či nechtějí, a úplné úřední změny pohlaví tudíž nemohou dosáhnout,“ sdělila.

Znepokojení vyjádřila Šabatová před poslanci petičního výboru nad tím, že bezpečnostní výbor navrhl vypustit z vládní cizinecké a azylové novely dohled státních zástupců nad dodržováním zákonů v zařízeních pro zajištění cizinců a v přijímacích azylových střediscích. Důvody jsou podle ní „ne zcela pochopitelné“. V legislativním doporučení už dříve podotkla, že se jedná o naplnění působnosti, kterou zákon o státním zastupitelství předpokládá.

Ombudsmanka chce tento dohled ze stejných důvodů i pro psychiatrické nemocnice s ústavním ochranným léčením. Štěpánková podotkla, že v této záležitosti žádný pokrok není. Vláda vyjádřila ve svém stanovisku pochyby o tom, zda by státní zástupci při jejich současném počtu dohled nad těmito ústavy zvládli. Nyní dohlížejí na dodržování zákonů jen ve věznicích a v dětských domovech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…