Probíhá válka. Skrytý boj proti Zemanovi s Babišem! Erik Best ví více, zásadní byl i pořad Soukupa o Bakalovi

22.02.2018 13:33

Kauzy Jaromíra Soukupa na TV Barrandov se ve středečním vysílání pořadu zaměřily na OKD a uhlobarona Zdeňka Bakalu. Úvodem pak Soukup zmínil to, že se rozhodně svého pořadu nechce vzdát i přes výhrůžky, které se na něj snášejí. K pořadu a OKD se vyjádřil také novinář Erik Best.

Probíhá válka. Skrytý boj proti Zemanovi s Babišem! Erik Best ví více, zásadní byl i pořad Soukupa o Bakalovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uhlobaron Zdeněk Bakala

„OKD není zkratka okrádačsko-korupční divize, i když by také mohla,“ rýpl si úvodem Jaromír Soukup ve své one man show. „Ani v 21. století neumíme uhlí ničím nahradit, je tedy pravděpodobné, že jeho těžba jen tak neskončí,“ podotkl. 

Anketa

Vadí vám, že v období 70. výročí tzv. ,,Vítězného února" se Babiš domlouvá na vládní spolupráci s KSČM?

14%
86%
hlasovalo: 13938 lidí

„Zdeněk Bakala přišel v roce 2004 do českých dolů velmi zvláštní cestou. A u řady z dalších špatných rozhodnutí, které stojí jako patníky kolem této cesty, pak stojí i expremiér Bohuslav Sobotka,“ sdělil Soukup a řekl mimo jiné o Sobotkovi to, že ten nikdy nepracoval. „Jeho role ve zpackané privatizaci OKD nebyla tak malá,“ míní pak Soukup.

„Přes 40 let fungovalo OKD takřka beze změny. A pak přišli ti noví,“ parafrázuje pak píseň Jarka Nohavici Soukup. „Privatizace za každou cenu byl opravdu velký omyl,“ dodal pak Soukup. Popisuje pak celé peripetie obchodu. 

„Rok 1996 je bodem zlomu. Kdyby tenkrát politici chtěli, tak stát mohl získat zpět ve společnosti majoritu, jenže oni tenkrát nechtěli. V té době začala akcie od obcí skupovat firma Eurobrokers. Ta tak činila na objednávku Patria Finance,“ popisuje Soukup a vysvětluje i spojitost Patria Finance a Zdeňka Bakaly. 

„Ztráta majority i vlivu v OKD byla v horším případě vědomou aktivitou úředníků, nebo v horším případě nepochopitelnou a trestuhodnou nečinností,“ dodal Soukup. Poté se rozvyprávěl i o bytech OKD. 

„V roce 2003 se začal řešit prodej menšinového podílu v OKD, jenž státu zůstal. Premiér Vladimír Špidla úkoluje ministra financí Bohuslava Sobotku, ten úkoluje pana Juchelku z Fondu národního majetku, jenž je dobrým přítelem advokáta Radka Pokorného,“ ukazuje na vztahy Soukup. Sobotka s Pokorným jsou spolužáky z gymnaziálních studií. Poté popisuje, jak si stát nechal udělat posudek na ceny akcií. „Autor zapomene ocenit desítky dceřiných společností OKD a také nemovitosti,“ zmiňuje Soukup. „Vláda Stanislava Grosse následně rozhodla na návrh ministra financí Sobotky o privatizaci ve prospěch společnosti Karbon Invest,“ dodal.

„Firmu Karbon Invest koupil již v roce 2004 Zdeněk Bakala, celou transakci však držel pod pokličkou, než se prodej akcií uskutečnil,“ vyjmenoval následně Soukup a hovoří i o dalších zákoutích privatizace. Podle něj je těžké uvěřit, že lidé, kteří o prodeji rozhodovali, nevěděli, že za společností stojí Zdeněk Bakala. „Radek Pokorný byl totiž jejím právníkem,“ dodává Soukup. „Ten to podle mého názoru vědět musel,“ míní Soukup. 

„Když se po letech divoká privatizace vyšetřovala, došlo i na Sobotku, jenž mimo jiné u soudu hovořil právě o posudku Fondu národního majetku,“ poznamenal Soukup, který předtím hovořil právě o ceně za prodej OKD. 

Celý pořad najdete ZDE.

„I když si toho mnoho Čechů vůbec nevšimlo, jejich zemí zmítá největší klanová válka v nedávné historii. Asi nejbližší srovnání nabízí útok Motoinvestu na zavedený finanční řád v roce 1995 (‚Drobní akcionáři, plačte!‘) nebo převzetí IPB ze strany ČSOB v roce 2000. Tentokrát proti sobě stojí na jedné straně ti, kteří zprivatizovali ČEZ, OKD a Škodu Plzeň, na druhé straně Andrej Babiš, Miloš Zeman a Jaromír Soukup,“ poznamenává ke kauze OKD také americký novinář Erik Best na svém webu FSfinalword.cz.

„Skupina kolem ČEZ/OKD/Škody dělala vše pro to, aby nebyli Zeman a Babiš zvoleni, a teď se snaží zmařit Babišovy snahy o sestavení vlády. Babiš a Zeman se v reakci na útoky spojili s politickými outsidery (postsobotkovská ČSSD, KSČM, SPD). Soukup funguje jako dělostřelectvo a odkrývá detaily privatizace Škody a OKD,“ poznamenává Best se slovy, že antibabišovské a antizemanovské síly jsou ve zjevné nevýhodě. Soukup se však prý teprve rozehřívá.

Původní text najdete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…