Probíhá zápas o budoucnost země, prohlašuje Špidla

06.07.2013 14:00

Stínový ministr životního prostředí a expremiér Vladimír Špidla má za to, že prezident Miloš Zeman svým jmenováním úřednické vlády v čele s Jiřím Rusnokem nejedná v zájmu českých občanů. Totéž prý platí o pravicových stranách, které doufají, že se ještě na chvíli vrátí k moci. Svým počínání přitom jen prodlužují agonii.

Probíhá zápas o budoucnost země, prohlašuje Špidla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Špidla

„Musíme si uvědomit, že právě teď probíhá zápas o budoucnost České republiky. Celá politická, ekonomická a sociální koncepce současné koaliční vlády zkrachovala. Vláda říkala, že chce snižovat schodek státního rozpočtu, který však nikdy nerostl tak rychle jako právě nyní. Tato vláda chtěla zvyšovat konkurenceschopnost a Slováci nás předstihli v produktivitě. Výrazně roste chudoba, ročně přibývá až 80 000 chudých. Krachuje čerpání evropských fondů,“ varuje Špidla.

Sobotkova pozice je silná

V neprospěch Rusnokovy vlády svědčí podle Špidly i to, že úřednický premiér hodlá nadále pracovat s rozpočtem odcházejícího ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Pravděpodobný ministr zdravotnictví Holcát navíc hodlá dál pracovat na zdravotnických nadstandardech.

Nejen proto Špidla zdůrazňuje, že Rusnokova vláda v žádném případě není vládou sociální demokracie, ačkoli to tak někteří lidé dnes vnímají, protože část členů ČSSD se na této vládě podílí. V zájmu občanů republiky je vypsání předčasných voleb a ustavení nové jasné politické většiny na půdě sněmovny. Současné průzkumy veřejného mínění naznačují, že nejsilnější stranou se stane ČSSD, a pokud to situace dovolí, měla by sestavovat vládu, v jejímž čele stane předseda Bohuslav Sobotka, protože poslední sjezd ČSSD ukázal, že jeho pozice ve straně je silná.

Útoky kancléře prezidenta Vratislava Mynáře na Bohuslava Sobotku podle Špidly ukazují, že se chová jako stranický funkcionář, v jehož zájmu je posílení SPOZ na úkor sociálních demokratů. Podle expremiéra je třeba mít na zřeteli i skutečnost, že prezident Zeman je čestným předsedou této strany.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…