Problém Krnáčové se prohlubuje. Nekomunikuje a advokátovi prý platila desítky tisíc

30.03.2015 15:03

EXKLUZIVNĚ Jak se ParlamentnímListům.cz podařilo zjistit, po pondělním skandálu pražské primátorky Adriany Krnáčové spatřilo světlo světa hned několik nových problémů.

Problém Krnáčové se prohlubuje. Nekomunikuje a advokátovi prý platila desítky tisíc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátorka Prahy Adriana Krnáčová

Krnáčová podle všeho doposud nejenže nevydala jediné oficiální stanovisko, ale přestala zcela komunikovat. "Nevíme nic," řekl stroze ParlamentnímListům.cz jeden z koaličních zastupitelů. Podivil se jen nad zvláštní transparentností bývalé šéfky Trasparency international. A co víc?

Advokát Petr Prchal údajně na pokyn primátorky dostával desítky tisíc korun. Naše redakce se na výši jeho platu či odměn dotazovala již před několika měsíci tiskového odboru magistrátu, ovšem marně. Ani přes opakované urgence a žádost ke svobodnému přístupu k informacím jsme nepochodili. Dalším nezodpovězeným dotazem zůstává, jak je možné, že Krnáčová řešila oblast, kterou nemá na starost. Soudní spor o miliardový pronájem Škodova paláce je totiž s největší pravděpodobností v gesci radního Michala Haška (ANO). Je ovšem zřejmé, že primátorka bude tvrdit, že legislativou je pověřena právě ona.

Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) totiž vyjednávala s protistranou, s níž má vleklý soudní spor o miliardový pronájem Škodova paláce, o tom, jaké právníky si najme. A skutečně si pražský magistrát nyní najal právníky, které jí doporučila protistrana konfliktu. Server Neovlivní získal doklady a svědectví o utajeném vyjednávání primátorky se zástupkyní společnosti Copa Retail, s níž se město o nevýhodný pronájem Škodova paláce dva roky dohaduje. Krnáčová prý na schůzce a v e-mailech s Abigail Schaeffer, manažerkou Copa Retail, detailně řešila výměnu právníků a rovněž mechanismus, jak celá věc projde vedením města.

Krnáčová a Schaeffer se měly sejít v pátek 12. prosince 2014. A hned na počátku dalšího týdne si vyměnily maily, v nichž dohadují další společný postup. „Zástupkyně majitele Škodova paláce v korespondenci jasně říká, že město musí vyměnit právníky, jinak se novým vedením radnice preferovaný smír konat nebude,“ píše server a z mailu cituje tuto pasáž: „Právní zástupci, které doposud Praha využívala, dělali schválně obstrukce a domníváme se, že je nepravděpodobné, že s námi uzavřou konečnou dohodu,” prý píše Schaeffer v anglicky psaném mailu odeslaném v pondělí 15. prosince 2014. Zároveň navrhuje několik kanceláří, „za které rádi poneseme za hlavní město Praha náklady”.

Zajímavá je rovněž role advokáta Prchala, o které se magistrát odmítá bavit a který není podle našich informací ani zaměstnancem jeho legislativního odboru. Jak v minulosti napsala MfD, pražský dopravní podnik (DPP) v kauze nákupu jízdenek a prodeje kuponů v metru nepůsobil jako poškozená strana, která ztratila miliony. Podle deníku MF Dnes spíš obhajuje obviněné manažery a podnikatele včetně lobbisty Ivo Rittiga. Dopravní podnik totiž vyšetřovatelům dodal důkazy, které hrály do karet advokátům obviněných manažerů. "Právní zmocněnec DPP advokát Petr Prchal navíc minulý rok na podzim oznámil, že se společnost nebude domáhat náhrady za vzniklou škodu. Podle názoru právníků, které oslovila MF Dnes, přitom nic nebrání tomu, aby se dopravce o škodu nepřihlásil. „Je to skutečný projev vůle poškozeného dopravního podniku, nebo exces ze strany zmocněnce?“ divil se státní zástupce Adam Borgula. O kauze v únoru loňského roku psaly také ParlamentníListy.cz. Na bližší dotazy už ovšem nechce reagovat ani současný šéf DPP Jaroslav Ďuriš. Přes slíbený rozhovor řadu týdnů mlčí.

Kopie vyjádření Adriany Krnáčové na žádost Alexandry Udženija o informace ke smlouvě advokáta Prchala

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…