Problém ministerstva dopravy. ÚOHS s ním zahájil správní řízení kvůli tendru na mýto

16.10.2017 17:21

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zahájil správní řízení s ministerstvem dopravy kvůli miliardovému tendru na provoz elektronického mýtného systému po roce 2019. ČTK to řekl předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj. Úřad tím reaguje na podněty dosavadního správce systému, společnosti Kapsch, a Nadačního fondu proti korupci podnikatele Karla Janečka. Ministerstvo je připraveno tendr obhájit.

Problém ministerstva dopravy. ÚOHS s ním zahájil správní řízení kvůli tendru na mýto
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dálnice D1 na Chodově

"Po přezkoumání příslušné části dokumentace o výše uvedeném zadávacím řízení získal úřad pochybnost o tom, zda zadavatel postupoval při zadávání předmětné veřejné zakázky v souladu se zákonem," uvedl v odůvodnění ÚOHS. Výběrové řízení na správu mýtného systému vypsalo ministerstvo dopravy v polovině července, do zakázky za téměř 30 miliard korun se přihlásili čtyři uchazeči.

Protikorupční fond vytýká podmínkám výběrového řízení, které vypracovalo ministerstvo dopravy, přílišnou přísnost při dokazování předchozích referencí, což omezuje počet možných uchazečů a může to nahrávat současnému správci systému. Kapsch si naproti tomu stěžoval na příliš velký rozsah informací, které ministerstvo sděluje jednotlivým uchazečům o systému, který firma vybudovala.

Minulý týden zvítězila rakouská firma Kapsch ve výběrovém řízení na mýtné v Bulharsku. Firma zůstala ve finále spolu s konsorciem Toll Bulgaria poté, co výběrová komise vyloučila další čtyři uchazeče. Mezi neúspěšnými skončili i dva uchazeči z tuzemského tendru, jak český Tollnet, v tendru spolupracující se slovenským SkyTollem, tak i maďarský mýtný provozovatel působí tam pod názvem iCell Global Solutions. Společnost Kapsch nejprve získala od komise stoprocentní hodnocení technické nabídky a následně vyhrála s nižší cenou zhruba 150 milionů leva (1,985 miliardy korun). „Vítězství v tvrdém bulharském tendru znovu potvrdilo kvalitu našich mýtných řešení i sílu našich globálních referencí,“ říká Karel Feix, šéf tuzemského Kapsche.

Bulharsko nesoutěžilo provozování systému, nakoupí pouze technologie. Kapsch v bulharském tendru nabídl satelitní systém, kterým půjde zpoplatňovat pohyb kamionů po dálniční síti a rovněž osobních aut prostřednictvím takzvané elektronické viněty. Kromě Česka a Bulharska se Kapsch účastní výběrových řízení na dodávku mýtného systému i v Polsku a Německu, kde je součástí konsorcia Atlantia/Autostrade. Mimo Evropu pak soutěží například v USA ve státě Maryland. 

Nový správce systému by takzvané výkonové mýto měl spravovat deset let po vypršení stávajícího kontraktu s Kapschem po roce 2019. Kromě současného provozovatele se do soutěže přihlásili slovenský výběrčí SkyToll, maďarský National Toll Payment Services a německá firma T-Systems.

Kapsch prostřednictvím mikrovlnných mýtných bran v Česku vybírá mýtné od roku 2007. Za deset let se z mýtného získalo 77,5 miliardy korun, loni to bylo 9,89 miliardy korun. Náklady na provoz činí zhruba 1,5 miliardy korun ročně.

Jednotný celostátní mikrovlnný systém podobně jako v Česku funguje v pásu zemí od Itálie přes Rakousko, Polsko a Bělorusko. Naopak satelitní systém využívají Německo, Slovensko, Maďarsko a částečně Belgie, která jej kombinuje s mikrovlnou variantou. Nově pro výběr mýta zvolilo satelitní technologii i Bulharsko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…