Problémů v cizině během dovolených může být víc, varoval Zaorálek

12.06.2014 12:28

Čechy čeká během letošních letních dovolených v zahraničí možná více komplikací než v minulých letech. Na dnešní tiskové konferenci k zahájení turistické sezony to prohlásil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Poukázal přitom na složitou bezpečnostní situaci v některých oblíbených destinacích u Středozemního moře.

Problémů v cizině během dovolených může být víc, varoval Zaorálek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Na pomoc svým občanům v nouzi Česko znovu otevírá dočasná konzulární jednatelství v letoviscích v Chorvatsku, Bulharsku a Španělsku; v prvních dvou jmenovaných zemích budou opět působit i čeští policisté.

Úkolem ministerstva je chránit Čechy v zahraničí

„Bohužel, těch komplikací může být možná více než jindy, protože dobře víte, že situace například na jihu Evropy v těch někdy i proslulých letoviscích jižních států kolem Středozemního moře je poměrně velmi složitá," uvedl Zaorálek. "Řada těch zemí, které byly oblíbenými destinacemi, dneska nejsou úplně bezpečné, a proto je dobře sledovat situaci," upozornil ministr zahraničí.

Jeho náměstek pro konzulární záležitosti Karel Borůvka nechtěl konkretizovat, zda česká diplomacie očekává zhoršení situace například v Egyptě nebo v Tunisku, populárních cílech letních dovolených, kterými v minulosti otřásaly nepokoje a násilnosti. Zdůraznil pouze, že úkolem ministerstva je chránit Čechy v zahraničí. "Pokud máme vážné informace, že situace v regionu může být nebezpečná,... tak to naše doporučení je negativní. I když se během té sezony nic nestane, naší povinností je chránit českého občana a varovat, že tam může dojít třeba k atentátu, jako například loni v Egyptě," vysvětlil Borůvka.

Pokud se Češi v létě během dovolené dostanou do problémů - ztratí doklady, budou mít nehodu nebo se stanou obětí trestného činu - mohou se kromě konzulátů a honorárních konzulátů obracet v nejnavštěvovanějších zemích také na konzulární jednatelství, jež fungují vždy jen po letní sezonu.

Čeští policisté pomohou zahraničním kolegům

V Chorvatsku se od poloviny června do konce září tyto úřady otevřou v Rijece a Splitu, v bulharském Burgasu bude v provozu od konce června do začátku září a ve španělské Barceloně od začátku července do konce srpna. "Počet jednatelství je dlouhodobě stabilní. Je to v těch oblastech, kam zajíždí nejvíce turistů, a zdá se nám i po těch nedávných zkušenostech, že je to dostatečné," poznamenal ředitel konzulárního odboru Michal Král.

V chorvatských letoviscích Omiš a Šibenik a v bulharském Primorsku budou během léta znovu pomáhat místním policistům i jejich čeští kolegové. "(Česká) policie (tam) nemá pravomoci takové, jaké má v České republice. Je tam na podporu místních policistů a pomáhá v komunikaci českým občanům s místními úřady," doplnila vrchní ředitelka konzulární sekce Jana Reinišová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…