Problémy ANO v Praze: Předseda zjistil, že už není předseda

04.02.2015 11:38

Tak kdo je tím předsedou oblastní organizace ANO v centrální části Prahy? “Předsedou jsem já,“ říká zastupitel Prahy 1 Jiří Janoušek, který je jako šéf uveden i na webu hnutí. „Ne pan Janoušek není předseda, tím je Karel Grabein Procházka, " oponuje mu Vladimír Vořechovský, který má na starosti tiskové oddělení ANO. Kdo tedy vede oblastní organizaci a co se tam vlastně děje? O tom dnes píše Mladá fronta Dnes.

Problémy ANO v Praze: Předseda zjistil, že už není předseda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radmila Kleslová

Zdánlivě malicherný spor v jednom obvodu ukazuje na „nemoc“, která se podle některých členů ANO začíná šířit hnutím v celé Praze a může v budoucnu ovlivnit jeho postavení v metropoli. Podle některých straníků je totiž situace v prvním obvodu jen příkladem toho, jak  se hnutí snaží ovládnout lidé kolem šéfky pražského ANO Radmily Kleslové, která se chce dostat i do celorepublikového vedení.

Kleslová byla do čela hnutí v hlavním městě zvolena – několik dnů po „svrhnutí“  Janouška v Praze 1 – delegáty na celopražském sněmu, přestože v původním programu volba předsedy vůbec nebyla.  Prahu 1 chtěl na tomto sněmu zastupovat právě Janoušek, ale k hlasování se vůbec nedostal.

Podle informací MF DNES  nebyl ani vpuštěn na jednání, obvod tam zastupoval „nový předseda“ Procházka a další dva lidé. „Viděl jsem, jak Janoušek šel za Kleslovou a říkal jí, že jako předseda Prahy 1 má právo se sněmu zúčastnit. Ona mu řekla, že už není předsedou,“ popsal situaci svědek, který se sněmu zúčastnil.

Sám Janoušek nechtěl včera nic bližšího sdělit s odůvodněním, že podal podnět rozhodčí a smírčí komisi, aby spor prošetřila. „Zatím řeknu pouze to, že vůbec netuším, jak mohl být do vedení zvolen někdo jiný, nemám o tom jediný papír, jediný zápis nic,“ tvrdí. „Vstupoval jsem do ANO jako jeden z prvních už v roce 2011 s přesvědčením, že ANO se bude chovat jinak než klasické strany. Obávám se však, že dnes začínáme být ve stejné situaci. To je jediné, co k tomu řeknu,“ dodal.

Podání Janouškova podnětu potvrdil i Vladimír Vořechovský z tiskového oddělení ANO: „Komise se zabývá právoplatností volby předsedy Prahy 1 a v zákonné lhůtě dodá stanovisko,“ sdělil. To by mělo být známo do poloviny února.

Janoušek mimo jiné žádá, aby komise prověřila postup krajského manažera Pavla Plesníka, který Janouškovi před sněmem poslal SMS zprávu, ať odevzdá služební telefon svému nástupci Procházkovi.

MF DNES se snažila kontaktovat Plesníka, Procházku i pražskou předsedkyni Kleslovou. Kleslová původně slíbila osobní rozhovor, v den schůzky jej však zrušila, nyní je na čtrnáctidenní dovolené a na telefonáty nereaguje. Plesník včera požádal o písemné otázky, na které však neodpověděl. Procházka telefon nezvedal.

MF DNES už minulý měsíc upozornila, že se Kleslová podle některých kritiků snaží v hlavním městě eliminovat své protivníky. Ona sama toto tvrzení odmítla a tvrdila, že postupuje čistě podle stanov. „Vše, co dělám, je v souladu se stanovami. V žádném případě to není tak, že bych něco činila o své libovůli,“ odmítla kritiku Kleslová.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…