Problémy ODS mohou ohrožovat demokracii, bojí se politolog

04.09.2012 20:53

Divoké události, které zmítají ODS, otevřely spekulace o pádu vlády a o předčasných volbách. V této souvislosti se s ohledem na poslední aktuální průzkumy preferencí parlamentních voleb nabízí otázka, jak by vypadaly nyní výsledky voleb do Poslanecké sněmovny. Známý politolog Zdeněk Zbořil pro server Prvnizpravy.cz prohlásil, že za určitých okolností by mohla být ohrožena demokracie v České republice.

Problémy ODS mohou ohrožovat demokracii, bojí se politolog
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Politolog Zdeněk Zbořil

Tato varianta by podle jeho slov byla možná, pokud by se události v ČR vyhrotily a došlo by k radikální destabilizaci politické scény i celkové atmosféry ve společnosti.

Strach z extremistů

"Je tady jedno nebezpečí, které si umím představit. Můžeme sledovat, že silná ODS se  začala sama od sebe rozkládat. V okamžiku, kdy by byly ve svém konání úspěšné menší levicové strany, které chtějí za každou cenu oslabit ČSSD a i ta by se začala rozpadat, nastala by extrémně nestabilní situace. V takovém okamžiku by se na scéně mohl vynořit pověstný Werichův spásonosný osel v rudé nebo hnědé barvě a mohl být úspěšný při volbách do Parlamentu. To by pak znamenalo přímé ohrožení demokracie v naší zemi," řekl Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.

Značný úspěch by mohli mít extremisté u početné skupiny lidí, kteří se potýkají s vysokými dluhy a exekucemi. Tuto skupinu mimo jiné tvoří část méně vzdělaných osob, které se v minulosti nesmyslně zadlužily u bank i nebankovních společností poskytujících úvěry a nejsou schopny svým závazkům dostát.

"Onen spásonosný osel může těmto lidem slíbit, že pokud bude vládnout, zbaví je jejich dluhů. To je už od dob antiky známá technika moci a čas od času velmi používaná metoda. A populisté by ji mohli s velkým úspěchem použít i nyní. Tato obava je na místě. Proto může tato skupina lidí volit například KSČM nebo kohokoliv jiného, kdo jim slíbí, že je zbaví jejich dluhů," prohlásil politolog.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další velký plán, jak zatočit s „dezinfem“. Tentokrát od Lipavského. Ozval se smích

22:58 Další velký plán, jak zatočit s „dezinfem“. Tentokrát od Lipavského. Ozval se smích

Piráti představili svůj 12bodový plán pro boj s dezinformacemi, v němž požadují, aby další ministers…