Problémy náměstka hejtmana Vysočiny mohou ovlivnit krajské volby

16.01.2012 16:55

Problémy náměstka hejtmana Libora Joukla mohou podle krajského šéfa ČSSD na Vysočině Zdeňka Chláda ovlivnit nominaci na kandidátku pro krajské volby. Joukl je spojován s nejasnostmi kolem přidělení krajské dotace pro firmu, v níž figuruje jeho manželka, i s nesrovnalostmi, které vyšetřuje policie v Krajské správě a údržbě silnic, již má jako náměstek pod dozorem. Joukl jakékoli pochybnosti odmítá.

Problémy náměstka hejtmana Vysočiny mohou ovlivnit krajské volby
Foto: Archiv
Popisek: Volební místnost

"Krajský výbor ČSSD vyzval hejtmana, aby zajistil rychlé řešení v případě, že budou mediální tlaky pokračovat. Pokud by vyšly najevo další Jouklovy problémy a zároveň se ukázalo, že mají pravdivý základ, měl by to hejtman řešit i personálně," řekl Chlád. Podle něj nebyl v žádosti o dotaci po formální stránce problém. "Na etickou správnost žádosti o dotaci nemám jednoznačný názor," podotkl. Rodinní příslušníci politiků by podle něj na jednu stranu neměli o dotace žádat, na druhou stranu jejich vyloučení by bylo diskriminující.

Podle senátora a bývalého hejtmana Miloše Vystrčila z ODS je nutné v případě krajských silničářů počkat na výsledky policejního vyšetřování i následného auditu. "Joukl však má za vzniklou situaci už teď minimálně politickou odpovědnost," míní Vystrčil. Okolnosti udělení krajské dotace na vybavení cukrárny zmrzlinovým strojem nezpochybňuje, ale samu žádost za příliš etickou nepokládá. "Pokud by však moje manželka vlastnila cukrárnu, moc bych ji prosil, aby se do grantového programu kraje nehlásila," uvedl.

Joukl: Nikdy jsem nebyl jednatelem cukrárny

Joukl označil zprávy v médiích za zmanipulované. Manželka je podle něj jen jednou ze tří společnic cukrárny. "Já sám jsem v ní nikdy nebyl jednatelem," bránil se. "Od doby, kdy jsem nastoupil na kraj, žádná z firem s mou účastí nikdy nežádala o krajskou dotaci, dokud jsem z těchto firem neodešel a neměl vypořádané majetkové poměry."

V cukrárně měl Joukl desetiprocentní podíl, po nástupu na hejtmanství ho převedl. Na žádosti o grant nevidí žádný problém. Společnost podle něj splňovala všechny podmínky k podání žádosti a při přidělení dotace prošla standardním výběrem. Hlasování se nezúčastnil, vždy prý upozornil na možnost případné podjatosti. Nebyly porušeny zákonné předpisy ani pravidla etiky politika. "Pokud bych se dopustil protiprávního jednání, jsem připraven nést osobní odpovědnost," uvedl Joukl.

reklama

autor: par, čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …