Problémy s důchody už i v Číně

13.03.2015 16:45

Podle průzkumu, který provedla agentura ePanel, se 72 procent Číňanů obává důchodu. Bojí se, že po odchodu ze zaměstnání jim platby od státu nebudou stačit ani na běžné denní výdaje. Mnoho Číňanů tak začalo intenzivně spořit, nebo ukládat do penzijního pojištění.

Problémy s důchody už i v Číně
Foto: Jan Rychetský
Popisek: I tak vypadá život v dnešní Číně

"V roce 2014 bylo do důchodového systému vybráno celkem 2,33 bilionu yuanů, výdaje činily 1,98 bilionu,“ řekl pro China Daily čínský ministr pro sociální záležitosti Yin Weimin. Demografické ukazatele však předpovídají, že situace se bude zhoršovat. V nejbližších letech dojde k nárůstu podílu lidí nad 64 let a mladších 15 let k lidem v produktivním věku ze současného 1,3 na 3,04.

Čína se tak začala zabývat otázkou zvýšení důchodového věku. Dnes například některé ženy chodí do důchodu již v padesáti, což je neudržitelné. Yin Weimin informaci potvrdil, sám však nedokáže říct, kdy přesně ke zvýšení dolní hranice pro odchod do důchodu dojde. Číňany však uklidnil tím, že v příštích pěti letech k tomuto opatření nedojde. Podle analytiků se čínský důchodový systém dostane do krize do roku 2020.

Čína patří mezi země s nejrychlejším ekonomickým růstem. A ačkoliv dojde v letošním roce s největší pravděpodobností ke zpomalení, zaměstnanost by to dle tamních úřadů práce nemělo ovlivnit. V zemi dochází k obrovskému rozvoji služeb a nových odvětví, neustále tak bude třeba zaměstnávat nové a nové lidi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…