Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

16.04.2024 18:13 | Komentář

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat předseda české vlády. „Pořád se snaží veřejnost přesvědčit, že není ukrajinský premiér. A z této návštěvy jsou za ním titulky, že hlavním tématem jeho návštěvy bude Ukrajina,“ říká pro ParlamentníListy.cz komentátor Petr Holec. „Pro pana premiéra je často důležitější zahraniční politika než ta vnitřní. O schůzku velmi stál, protože miluje světla ramp zahraničních reflektorů,“ konstatuje politolog Lukáš Valeš, podle něhož Fialova cesta přinese Česku zviditelnění a posílení vazeb s Američany.

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi
Foto: Repro X
Popisek: Premiér Petr Fiala v centrále CIA v Langley

Premiéru Petru Fialovi se přijetím v Oválné pracovně Bílého domu splnil velký sen. S americkým prezidentem Joe Bidenem si navíc při návštěvě povídal téměř půldruhé hodiny. „Schůzka určitě je vyvrcholením kariéry Petra Fialy. Když pomineme Si Ťin-pchinga, tak s nikým výš už se ve světové politice potkat nemůže. V tomto smyslu je to určitě dobrá reklama pro Českou republiku. Však jsme za ni také zaplatili poměrně vysokou cenu, jenom za F-35 skoro 400 miliard i s provozem, to je nejjistější vstupenka do Bílého domu. Ale tím to nechci snižovat. Je zajímavé, že schůzce věnovali Američané hodinu a půl, což je na poměry Bílého domu opravdu nezvyklé. Bylo oceněno nejen to, že Česká republika nakupuje americké zbraně a je dlouhodobě věrným spojencem USA, ale je to i ocenění za politiku, kterou dlouhodobě sleduje třeba na Ukrajině,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz politolog a vysokoškolský pedagog Lukáš Valeš.

„Jde o pokračování tradice, že všichni čeští premiéři snad až na jednu výjimku se vždy sešli s americkým prezidentem. Kdyby se Petru Fialovi návštěvu Bílého domu nepodařilo uskutečnit, přiřadil by se k té výjimce, jíž se toto privilegium nedostalo,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz komentátor Petr Holec. „Američané vždy vyznávali a brali politiku jako byznys, v tom jsou mistři, to jim jde. Když nám řekli, abychom si stíhačky od nich koupili a my je poslechli, tak tahle Fialova návštěva v Bílém domě je i částečná odměna za to,“ dodává. Jinak to vidí politolog Tomáš Klvaňa, který veřejnosti zvěstoval, že Česko se i díky této schůzce vrací zpátky na mezinárodní pozici, kterou v posledních asi deseti až patnácti letech poněkud ztratilo.

 

 

Žijeme ve světě, v němž Západ ztrácí svou ekonomickou pozici

Anketa

Vnímáte Izrael jako spojence České republiky?

23%
72%
hlasovalo: 15759 lidí
„Premiéra Petra Fialu pozvala administrativa prezidenta Bidena, protože dostal Česko zpět na mapu západního demokratického světa,“ přidala se poslankyně ODS Renáta Zajíčková. „Tohle je totální nesmysl a další fialovská lež. Když byl v Bílém domě na návštěvě Fialův předchůdce ve funkci premiéra Andrej Babiš, tak se setkal s tehdejším americkým prezidentem Donaldem Trumpem. A řešili, mimochodem, i posílení NATO v Evropě. Donald Trump přes všechno to, jak se o něm lže, byl americký prezident, který posílil vojenskou přítomnost NATO na východní hranici, v Pobaltí. Současně tlačil na to, aby členské země NATO dodržely svůj závazek, že budou dávat na zbrojení dvě procenta HDP a Andrej Babiš tohle hodně také prosazoval a prosadil. Takže ty zmíněné reakce jsou jen fialovská lež, kdy se realita obrací naruby. Ale to už jsme zvyklí,“ konstatuje Petr Holec.

„Pan Klvaňa přednáší na New York University v Praze a jeho vazba na Ameriku je dlouhodobá a zřejmá. Chápu, co tím chtěl říci, ale měli bychom si uvědomit, že už jsme v jiném světě, než který panoval za Václava Havla. To není otázka toho, jestli ho tak chceme, nebo nechceme vidět, on takový prostě je. Do popředí se derou Čína, Indie a další státy, Evropa z logiky věci chudne, ztrácí svoji mocenskou pozici a Spojené státy orientují svůj zájem jinam. To bude pravděpodobně ztělesňovat i druhé období Donalda Trumpa. Čili podle mého soudu bychom spíše měli dělat politiku všech azimutů. Slýcháme vzletná slova o hodnotách, ale hodnot se člověk nenají. Opravdu už žijeme v jiném světě, v němž Západ svou ekonomickou pozici ztrácí velmi výrazně,“ podotýká Lukáš Valeš.

Snaží se přesvědčit, že není ukrajinský premiér, a pak tohle

Vysokoškolský pedagog připomíná, že většina výrobků a služeb se dnes vyrábí a poskytuje mimo západní státy a Česko to jako exportní země musí reflektovat. Naše diplomacie by měla být multisektorová, multiazimutová a měla by být schopna se na základních věcech dohodnout skoro s každým, možná ne se Severní Koreou. Ale rozhodně by to nemělo znamenat, že buďto Spojené státy, nebo Čína. Protože, jak už jsem řekl, jsme obchodní země a naše zahraniční politika se neopírá o obrovský ekonomický nebo vojenský potenciál, ale o schopnost prodat svoje výrobky napříč a je nám v zásadě jedno, komu a kam. Tahle ekonomická determinanta by podle mého soudu měla také určovat naši zahraniční politiku,“ nabádá politolog.

Petra Holce šokuje, že pro Petra Fialu jako jediného českého premiéra, který letěl do USA na setkání s americkým prezidentem, je hlavním tématem Ukrajina. „Proboha! On se pořád snaží veřejnost přesvědčit, že není ukrajinský premiér, jak si z něj lidé dělají legraci a nazývají ho premiérem Ukrajiny. A z této návštěvy jsou za ním titulky, že hlavním tématem jeho vystoupení v americkém Kongresu bude Ukrajina, hlavním tématem jeho návštěvy v Bílém domě bude Ukrajina. Člověk by tak nějak čekal od českého premiéra, který zastupuje nás všechny a my to – mimochodem – všechno platíme, že by zastupoval primárně nás, Čechy, a české zájmy a Ukrajina by byla až na nějakém dalším místě. Ale pro Petra Fialu je všude na prvním místě Ukrajina,“ diví se komentátor.

V listopadu může význam návštěvy u Bidena prudce klesnout

Vypadá to, že pro Českou republiku kromě jakéhosi zvýšení reputace či prestiže schůzka jejího předsedy vlády s pánem Bílého domu další význam už mít nebude. „Myslím, že žádný jiný ne. Samozřejmě je to zviditelnění země, je to posílení vazeb s Američany. Pro pana premiéra je často možná důležitější zahraniční politika než ta vnitřní. Myslím, že on zejména o návštěvu velmi stál. Na druhou stranu ta návštěva je docela dobře moderovaná. Fiala se potkal nejenom s Bidenem, ale i se zástupci komunity amerických Čechů, dokonce – a to je, myslím, velice důležité – se potkal i s šéfem dolní komory Kongresu, Sněmovny reprezentantů USA, za Republikánskou stranu. Jenom je otázka, ale to je samozřejmě otázka pro budoucnost, jestli by nebylo dobré potkat se také buď s Trumpem nebo s někým z jeho okolí,“ zamýšlí se Lukáš Valeš.

Anketa

Má Markéta Pekarová Adamová vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 37911 lidí
Politolog to dává do souvislosti s tím, že už 5. listopadu se ve Spojených státech uskuteční prezidentské volby, po nichž půl roku stará schůzka s Bidenem může hodně ztratit na významu. „Podle průzkumů to zatím vypadá, že vítězem bude právě Donald Trump. A je tedy otázkou, jestli tahle návštěva byla návštěva u Joea Bidena, anebo jestli bude mít dlouhodobější následky. Vždyť jeho soupeř o zvolení Donald Trump se zcela nepokrytě staví úplně jinak k válce na Ukrajině, chce ji ukončit. Staví se také velmi kriticky k budoucnosti NATO. A je to politik, pro něhož ani první, ani rozhodující nebude Evropa, ale Pacifik, Čína, Indie. Čili se obávám, i když je to nesmírně významná návštěva, že to zároveň může být jedna z posledních takhle velkých návštěv, kdy Amerika má ještě zájem o Evropu,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Lukáš Valeš.

České zájmy? Kdepak, všude to je překryté Ukrajinou

Jedním z efektů Fialovy návštěvy v Bílém domě by mohlo být zvýšení popularity jeho vlády a také důvěrohodnosti jeho samého, protože podle nejnovějšího průzkumu spadl na poslední místo, kde vystřídal šéfku Sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou. „Na domácí politickou scénu to vliv mít nebude. Amerika dlouhodobě určitě není úplně populární zemí mezi většinou Čechů, aby návštěva předsedy vlády v USA a ještě takhle pojatá mu mohla vylepšit renomé a zvýšit důvěryhodnost u lidí. To by musela být pojata jinak, ne takto formálně a fialovsky. Když tam byl Andrej Babiš, tak letěli s manželkou, v Bílém domě při setkání měl i Donald Trump svou manželku. To mělo takový lidovější aspekt a mohlo to zaujmout více lidí. Ale tohle je ryze formální a Petru Fialovi to nepomůže,“ míní Petr Holec.

Anketa

Škodí Andrej Babiš České republice?

13%
85%
hlasovalo: 41572 lidí
Komentátor v té souvislosti poukazuje na to, že nákup strašně drahých amerických stíhaček je velmi polarizující záležitost o to víc, jak to bylo provedeno velice rychle bez toho, že by se vůbec jednalo se Švédy o prodloužení smlouvy o využívání gripenů. „Právě proto by veřejnost ocenila, kdyby z té schůzky vzešlo pro Česko něco přínosného. Kdyby například Petr Fiala dokázal dát najevo svoji důraznost v tom, že dobře, tak Americe zaplatíme takhle velké peníze za stíhačky, nechali jsme si od ní víceméně nadiktovat tenhle nákup, tak teď tam jedu hájit a prodávat české národní zájmy. Konkrétně kdyby řekl, co tam dokáže domluvit pro české podnikatele. Ale nic z toho jsme neviděli. Všude je to víceméně překryté Ukrajinou,“ zdůrazňuje pro ParlamentníListy.cz Petr Holec.

Jen návštěva Ameriky na důvěře vládě ani premiérovi nepřidá

Ohledně vylepšení obrazu Petra Fialy u českých občanů je skeptický i Lukáš Valeš. „Pan premiér o schůzku velmi stál, protože miluje světla ramp zahraničních reflektorů. Ale Česká republika má v současné době dost svých problémů. Pro jeho voliče to bude skvělá známka, ale pro velkou část lidí, kteří mají čistě materiální starosti, jeho návštěva v USA není taková výhra. Ti pořád čekají nějaké hmatatelné výsledky jeho vlády, ale ty zatím moc oslnivé nejsou. Jestli se zvedne popularita premiéra o jedno, dvě procenta, to je možné. Ale na skutečnosti, že Fialova vláda má podporu 17-18 procent nebo na nedůvěryhodnosti Petra Fialy, který má podle posledního průzkumu CVVM 79 procent negativních bodů, což je obrovské číslo, se nic podstatného měnit nebude. Tam jenom návštěva Ameriky nepomůže,“ uzavírá politolog Lukáš Valeš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak s dědkem , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 16.04.2024 18:51:13
se rozloučil protože Trump ho nepozve,,A když je to takovej borec jistě teď navštíví Putina jako ten novinář a probere s ním UA a kdy to skončí,,Na to koule nemá,,

|  13 |  0

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…