Proč Babišovy noviny tolik píší o Ivo Rittigovi? Jde prý o firmu, po které šéf už dlouho touží

14.07.2015 20:51

Média vlastněná ministrem financí Andrejem Babišem vytvořila okolo kauzy Oleo Chemical mediální kampaň. Upozorňuje na to server Svobodné fórum, který toto své tvrzení dokládá obsáhlou analýzou toho, jak Babišem vlastněná média o zmíněné kauze informují. Důvod, proč by se právě této kauze měla Babišova média věnovat ve zvýšené míře, je podle serveru jednoduchý.

Proč Babišovy noviny tolik píší o Ivo Rittigovi? Jde prý o firmu, po které šéf už dlouho touží
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Vicepremiér Andrej Babiš

„Společnost Oleo Chemical je konkurentem Agrofertu na trhu s biopalivy. Přitom není tajemstvím, že o tuto firmu má již léta zájem současný ministr financí Andrej Babiš. Firma totiž vyrábí biopaliva nové generace, jež nepocházejí z řepky olejné, ale z jiných organických materiálů. Takový provoz dosud Agrofert nevlastní, a při rostoucím veřejném tlaku na omezení pěstování řepky by se mu k dalšímu rozvoji svého postavení na trhu nepochybně hodil,“ píše server.

Lidové noviny z případu vyrobily vlastní kauzu

Sdružení Free Czech Media, které server Svobodné fórum vydává, zpracovalo obsáhlou analýzu chování Babišových médií v kauze Oleo Chemical v porovnání s ostatními médii. Frekvence článků týkajících se tohoto případu zejména v Lidových novinách a na Lidovkách.cz je prý naprosto zarážející. „Především přístup Lidových novin, které z případu vyrobily vlastní kauzu, působí dojmem dlouhodobé a cílené mediální kampaně. Na stránkách deníků vydavatelství Mafra je kauza Oleo Chemical prezentována jako jasný kriminální případ, stranám sporu není dáván stejný prostor, splétají se různé kauzy a osoby dohromady ve snaze vykreslit majitele Oleo Chemical v nejčernějších barvách. Přitom by se měla ctít presumpce neviny,“ tvrdí server.

PODROBNOU ANALÝZU NAJDETE ZDE

Podle něj je na celém případu zarážející souhra Babišova tisku a Policie ČR v mediálním tlaku na firmu Oleo Chemical. To se prý projevuje masivními nelegálními úniky z policejních spisů zejména do Lidových novin a Lidovek.cz, jejichž množství je prý opět nápadně vysoké.

Podle serveru jde o nesmírně závažný případ, který navozuje podezření ze zneužívání médií vlastněných Andrejem Babišem k mediální dehonestaci konkurence Agrofertu. „A co je obzvlášť nepřijatelné, je spolupráce s některými složkami policie, se kterou se redaktoři Mafry ani netají, když často citují ze živých policejních protokolů,“ tvrdí server s tím, že jde o další závažný precedens vyplývající z kumulace politické, ekonomické a mediální moci ministra financí, která podle něj není pod dostatečnou veřejnou kontrolou.

O cílené a soustředěné kampani v kauze Oleo Chemical v médiích vlastněných Agrofertem, zejména Lidových novin a serveru Lidovky.cz, se prý dá hovořit od července 2014.

Celý text je ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…