Proč Dalíkovi zůstal pas? Nikdo ho od něj nechtěl

26.10.2012 11:24

Lobbistovi obviněnému v souvislosti s kauzou obrněnců Pandur soud nezabavil pas. Nikdo to totiž nepožadoval. Tuto skutečnost vyčetl server Lidovky.cz ze soudního protokolu. Dosud nepublikovaný dokument ukazuje i rozsah Dalíkova majetku v Česku.

Proč Dalíkovi zůstal pas? Nikdo ho od něj nechtěl
Foto: hns
Popisek: Marek Dalík figuruje v kauze Pandur

Soudkyně Marie Korbařová čelila kritice, když neposlala poradce expremiéra Mirka Topolánka do vazby. Média se ptala, proč soud Dalíkovi alespoň neomezil cestování.

"O případném zákazu vycestování do zahraničí soudkyně nerozhodovala, neboť takový návrh ze strany státního zástupce učiněn nebyl," stojí v rozhodnutí, které mají Lidovky.cz k dispozici.

Žalobci tuto skutečnost označují za alibismus. "Považuji za naprosto normální, že o tom rozhodne soudkyně sama bez návrhu. Nelze to oddělit," reagoval na argumentaci soudu dozorující státní zástupce Jan Kořán.

Nesoulad se soudkyní

Ve stejném duchu se vyjádřila i jeho nadřízená Lenka Bradáčová: " Pro nás ta alternativa vůbec nepřicházela v úvahu, žádali jsme vazbu, nepovažujeme nějaký zákaz vycestování do ciziny za relevantní prostředek pro situaci, která byla. Ničemu to nezabrání. Když chci vazbu, trvám si na vazbě a nedávám alternativy. Pokud soud chce, může o tom rozhodnout, ale my to nepovažujeme a nepovažovali jsme za adekvátní opatření."

Ani v některých dalších ohledech se státní zástupci se soudkyní neshodli. Jako hlavní argument pro uvalení takzvané útěkové vazby státní zástupce použil Dalíkovy časté pobyty v cizině, kde navíc vlastní nemovitosti a má k dispozici finanční prostředky pro vytvoření zázemí.

Soudkyni Korbařovou tato argumentace ale nepřesvědčila. "Z vyšetřovacího spisu nebylo zjištěno nic, co by nasvědčovalo tomu, že obviněný má v zahraničí nemovitý, případně movitý majetek," stojí v jejím rozhodnutí.

Soudkyně nevyslyšela ani hrozbu ovlivňování svědků. Dalík o vyšetřování ví už více než rok a měl prý tedy dostatek času, aby případné svědky usměrnil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…