Proč Rusko nenávidí Západ? Důvodů je prý za poslední roky víc než dost

28.03.2015 9:22

Podle komentátora Václava Žáka současná krize na Ukrajině ukázala, že hodnoty společnosti nemusí ladit s tím, co stát deklaruje jako svůj geopolitický zájem. Všechny západní země se dovolávají hodnot demokracie, vlády zákona, liberalismu a odmítání násilí. To, co tyto země prosazují poslední rok na Ukrajině, je přitom pravý opak.

Proč Rusko nenávidí Západ? Důvodů je prý za poslední roky víc než dost
Foto: wikipedia.cz
Popisek: Václav Žák

Žák cituje profesora Johna Mearsheimera, který si povšiml, že veřejné debaty o zahraniční politice se většinou vedou jazykem hodnot, zatímco "za scénou“ se řeší realistická analýza zájmů, která by při veřejné prezentaci působila jako šokující cynismus.

Právě rozpětí názorů západních politiků na Ukrajinu ukazuje, jak je tento rozpor velký. Angela Merkelová stále propaguje mírové řešení, zatímco americký senátor John McCain její názor označuje za "pošetilost“ a doporučuje mnohem radikálnější přístup.

"Pokud jsou oficiální politické deklarace zemí západní aliance víceméně slohová cvičení o hodnotách, pak v nich reálné informace o koncipování zahraniční politiky musíme hledat mezi řádky,“ soudí Žák.

Média hlavního proudu se shodují, že hlavním viníkem zhoršení vztahů mezi Západem a Východem je prezident Putin, který chce obnovovat Sovětský svaz. Jestli je to pravda, to je prý velká otázka. Zejména podivný je prý výklad českých médií, která hledají historická vysvětlení už od vpádu Mongolů do Moskevské Rusi.

Celý komentář ZDE

Podle Žáka ale tyto historizující argumenty nemají příliš velký význam. "K pochopení dnešního Ruska povede mnohem spíš analýza 'divokých devadesátých let' než postoje Petra Velikého k bojarům. O tomto období se v českých médiích diskrétně mlčí. Zejména o roli, jakou sehrál Západ při budování 'demokracie a tržního hospodářství' v SSSR,“ dodává.

Podívejte se, jak zacházeli s Ruskem

Připomíná, že úpadek Ruska byl v tomto období skutečně děsivý. V obchodech bylo ještě méně zboží než za komunismu, a k tomu všemu se hrdí Rusové museli dívat, jak jejich prezidenta vodí na provázku američtí PR manažeři. To, čemu se říká "demokracie“, tehdy v Rusech vyvolávalo jen znechucení.

Americký ekonom Jeffrey Sachs nedávno upozornil na velice zajímavé srovnání - zcela rozdílný přístup Západu k Rusku a k Polsku. "Sachs poukázal na rozhovor generála Wesleyho Clarka, velitele sil NATO, s neokonzervativcem Paulem Wolfowitzem, předním úředníkem ministerstva obrany, z něhož vyplynulo, že Američané měli zájem udržet co nejdéle Rusko na kolenou,“ dodává. V tomto kontextu je Putinův slavný výrok o rozpadu SSSR jako světové katastrofě mnohem pochopitelnější.

Rusko již dlouho varovalo, že tento stav nehodlá trpět trvale. Jeho dnešní chování lze vnímat dvěma způsoby - jako imperiální snahu o obnovení Sovětského svazu, nebo jako chování země, která potřebuje bránit svou bezpečnost.

"První řešení prosazují ti politici v USA, kteří vidí v Rusku globálního soupeře. Druhé prosazuje stejně jako v roce 2003 tandem Německo-Francie,“ nabízí srovnání s válkou v Iráku. Česká republika tehdy USA ústy odcházejícího prezidenta Václava Havla jednoznačně podpořla. Nyní má prý možnost tuto chybu napravit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…