Proč Sobotka řekl, že se do ČR džihádisté nevracejí? Komentátor z Babišova deníku je v údivu

19.09.2015 8:06

Komentátor Zbyněk Petráček se v dnešních Lidových novinách věnuje uprchlické krizi. Pozastavuje se například nad čtvrteční větou premiéra Sobotky, že se k nám džihádisté nevracejí. „Přitom ještě koncem června tvrdil, že podle dostupných informací Česko není zdrojem islamistických náborářů. Tak kdo by se teď měl vracet?“ ptá se.

Proč Sobotka řekl, že se do ČR džihádisté nevracejí? Komentátor z Babišova deníku je v údivu
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci před autobusovým nádražím v Bělehradě. Do Srbska denně dorazí až tisíc imigrantů, kteří chtějí do EU. Hlavně do Německa či Švédska.

„S pokračujícím proudem běženců z nejrizikovější oblasti budou politici v Evropě tlačeni veřejností k tomu, aby ozřejmovali rizika. První úvaha vychází z toho, že Islámský stát není parta amatérů. Museli by být blbí, aby nevyužili nekontrolovaný a neregistrovaný proud běženců do Evropy k propašování svých lidí (bojovníků, náborářů či ideologů) tamtéž. Druhá selská úvaha vychází z toto, že právě proto, že nejsou blbí, nelze očekávat, že by byli v proudu uprchlíků snadno odhalitelní. Mohou v tom teď, v chaosu ‚stěhování národů‘, udělat jasno politici? Ne, ale budou k tomu tlačeni,“ konstatuje Petráček.

Petráček se následně pozastavuje nad slovy libanonského ministra školství Eliase Bousaaba, který měl uvést, že mezi syrskými uprchlíky jsou dvě procenta fanatiků vycvičených džihádistů. Alespoň to uvedl po návštěvě Libanonu britský premiér David Cameron. „Kde to číslo ministr Bousaab vzal a proč to říká? Možná proto, aby si strašením pojistil britský příspěvek na uprchlické tábory (miliarda liber!). Možná i proto, aby spřízněný Írán v té hrůze působil jako seriózní spojenec proti IS,“ píše Petráček.

„Jsou to samé spekulace – počínaje číslem dvě procenta džihádistů a konče motivacemi pánů Sobotky či Bousaaba. Ale našince napadá podezření, že o moc více než spekulace nemají k dispozici ani služby typu BIS, které vládu ‚brífují‘,“ uzavírá komentátor. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…