Proč Zeman s Mynářem lhali? Komentátor vysvětluje důvod hádek s Hasenkopfem

26.08.2014 12:13

Když se Miloš Zeman v přímé volbě prezidenta ucházel o post hlavy státu, sliboval voličům, že po svém zvolení odhalí autora hlasitě kritizované amnestie. Ale když se prezidentem stal, pravdu neodhalil. Ukázal na hradního právníka Pavla Hasenkopfa a ten si to nedal líbit. Bránil se tak dlouho, až Hrad v uznaném smíru stvrdil, že tvrzení nebyla pravdivá.

Proč Zeman s Mynářem lhali? Komentátor vysvětluje důvod hádek s Hasenkopfem
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Komentátor Martin Zvěřina v úterních Lidových novinách vysvětluje, co zřejmě hnalo prezidenta Miloše Zemana a jeho kancléře Vratislava Mynáře k vypuštění lži o autorství amnestie Václava Klause. Za jednoho z autorů byl označen i hradní právník Pavel Hasenkopf, který se ale tomuto tvrzení vzepřel. Byl z práce vyhozen, i proti tomu se bránil u soudu a dostal za pravdu. Za pravdu dostal i v případě podepsaného smíru ve věci amnestie. A přece je prý třeba Hradu přiznat jedno vítězství.

„Hradnímu osazenstvu je však nutno jedno vítězství připsat. Kdo je autorem amnestie, se asi nikdy nedozvíme. A to bylo patrně hlavním cílem hradní lži a protislužbou Václavu Klausovi za podporu při prezidentské volbě. Nikoli poplivání smyšlených autorů, ale zakrytí autora skutečného stálo za Zemanovým manévrem,“ píše Zvěřina.

Podařilo se tím také odpoutat pozornost od jiného právníka, od Zdeňka Koudelky. Ten by to měl napříště mnohem těžší, kdyby jako muž označený za tvůrce, či dokonce hlavního tvůrce, nabízel své služby Hradu nebo jiným vysokým místům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…