Proč cpát peníze do kapes soukromých investorů, ptá se Bartošek

29.06.2014 9:42

Místopředseda Poslanecké sněmovny a KDU-ČSL Jan Bartošek odpovídal na dotazy čtenářů serveru ParlamentníListy.cz. Rozepsal se mimo jiné o tom, jak se nelogicky cpou peníze do kapes soukromých investorů. Došlo i na téma zaměstnávaní mladých lidí a občanů v pokročilejším věku.

Proč cpát peníze do kapes soukromých investorů, ptá se Bartošek
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Jan Bartošek, místopředseda KDU-ČSL pro sociální politiku

Čtenář vystupující pod přezdívkou žluťásek chtěl slyšet, proč koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL trvá na zrušení druhého důchodového pilíře, když je již delší dobu jasné, že se současný důchodový systém neobejde beze změn.

Odpovědi poslance Bartoška si můžete přečíst také ZDE

„Druhý pilíř důchodové reformy je myšlenka, která je špatná od samé podstaty. Chybí nám peníze v našem státním průběžném systému a II. pilíř je postaven na tom, že se důchodové peníze cpou do soukromých kapes, a to ještě se státní podporou. Považte tu nelogičnost, kdy si stát půjčuje peníze na svůj schodkový rozpočet od soukromých investorů, a pak jim tyto půjčené peníze dává zpět, ale ne jako splátku, ale jako podporu důchodů občanů,“ argumentuje Bartošek. Pokud si chce někdo spořit na podzim života, má již dnes možnost např. ve třetím pilíři. Nikdo mu nebrání, aby si spořil právě tam.

Na téma důchodů svým dotazem navázal i čtenář Lukáš Knobloch, který vyjádřil názor, že senioři často berou práci mladým lidem. Příkladem mohou být manažeři v důchodovém věku. Bartošek uznává, že mladí lidé mají právo na to najít uplatnění, ale někteří starší pracovníci odvádí skvělou práci a byla by škoda nevyužít jejich zkušeností. Jistou cestu proto Bartošek vidí v práci na částečné úvazky.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…