Proč jdou všichni po Vitáskové? Může prý jít o další absurdní kauzu

20.12.2015 14:54

Komentátor serveru Echo24.cz Daniel Kaiser se zamýšlí nad tím, co se teď děje kolem šéfky Energetického regulačního úřadu Aleny Vitáskové. Jde po ní ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD), policie i soud. Tato dáma tak může mít pocit, že po ní jdou v podstatě všichni a komentátor si klade otázku, zda jde o oprávněný „hon“ nebo jen o další absurdní kauzu.

Proč jdou všichni po Vitáskové? Může prý jít o další absurdní kauzu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalá šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková

„Ten stav se v posledních dnech ukazuje na zuřivém souboji mezi vládou, přesněji řečeno ministerstvem průmyslu, a předsedkyní Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenou Vitáskovou. Zpráva se ve většině médií podává jako šprajc Vitáskové, která nechce uvolnit 42 miliard korun pro majitele solárních, větrných elektráren či bioplynek, a tím je žene do bankrotu. Vitásková trvá na stanovisku, že peníze nemůže uvolnit bez notifikace Evropskou komisí, ačkoliv až do letoška se ty peníze uvolňovaly i bez bruselské notifikace. Vláda má o věci jednat v pondělí," píše server.

Vitásková je možná jen další obětí protikorupčního tažení, které v Česku sledujeme v posledních letech. Státní zastupitelství i policie si podle autora počínají v této atmosféře značně svévolně. Situaci jim ulehčuje i nesmyslně štědrá dotační ekologická politika. Kaiser zmiňuje i Evropskou unii, která dotuje kdeco a tlačí na energetické změny kvůli změnám klimatu.

Celý komentář najdete zde

„Jediný, kdo před deseti lety proti podpoře ve Sněmovně hlasoval, byla větší část poslanců ODS. Poslanec strany Martin Říman tehdy docela prorocky upozornil na rizika nové politiky. Ve zpravodajství o sporu Vitásková/vláda se jen mimochodem divák dozví, že na podporu zelených zdrojů půjde příští rok přes 40 miliard korun, přičemž zhruba polovinu této sumy dodá státní rozpočet. (Elektronické pokladny, které ministr Babiš prezentuje jako všelék, mají i podle propagandy ministerstva financí přinést čistého asi 10 miliard ročně.)“ doplňuje autor.

Vitásková doplácí na kroky předchozího vedení, ale tím se vlastně nikdo moc nezabývá. Nikdo se nezabývá ani faktem, že nás k tomuto jednání v podstatě dotlačil Brusel. A my jsme mu neřekli ne, místo toho se snažíme stíhat různé termíny, ale podstata věci zůstává stranou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…