Proč je Zeman lepší státník než Kalousek? Tady je odpověď

04.12.2015 9:04

Miroslav Kalousek se stal předsedou TOP 09. Převzal žezlo po Karlu Schwarzenbergovi. Ačkoli spolu tvořili dobrý tandem, každému z nich něco schází do toho, aby mohli být opravdu skvělými státníky. Dokonalý jistě není ani prezident Miloš Zeman, ale podle komentátora MF Dnes Ondřeje Leinerta disponuje něčím, díky čemuž bude vždy lepším politikem než Kalousek.

Proč je Zeman lepší státník než Kalousek? Tady je odpověď
Foto: Repro TV Prima
Popisek: Prezident Zeman v Partii

Velký státník musí mít podle Ondřeje Leinerta tří vlastnosti: musí být slušný, takticky obratný a ctižádostivý. Hodí se mu jistě i charisma, ale to je jen bonus navíc. Karel Schwarzenberg slušný byl, ale taktická obratnost mu schází. Miroslava Kalouska zase nelze označit za právě nejslušnějšího a to může být jeho problém. Ctižádost novému šéfovi TOP 09 rozhodně nechybí a taktické myšlení také zvládá, ale Zeman je v něm prý lepší.

„Kalouskovi, který se teď snaží působit státnicky, zase chybí slušnost. Lze jistě namítnout, že ani Miloš Zeman se neprezentuje zrovna v souladu s etiketou Gutha-Jarkovského, ale pro současného prezidenta mluví mnohem větší dávka taktické obratnosti. Prezident dobře ví, kdy si může dovolit druhou stranu popíchnout, třeba i státním vyznamenáním. A kdy je naopak vhodnější držet se zkrátka,“ píše autor.

Prezident Zeman vždy hodně provokoval své oponenty, ale vždy se snažil vyjít vstříc svým voličům. Dělá vše proto, aby jejich tábor udržel silný a pohromadě. Když je třeba, chová se ale velmi slušně, když se víc hodí urážky, sáhne k nim. Miroslav Kalousek naproti tomu štěpí i voliče TOP 09, což ho oslabuje.  Otázkou je, co to udělá s jeho stranou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…