Proč kostel nestaví v arabských zemích? Takto zacházejí v Egyptě s křesťanskou menšinou

31.08.2016 17:37

Debata o burkinách a dalších specifikách islámského životního stylu, která se dnes odehrává v Evropě, má svůj protipól v Egyptě, kde o svá práva zarputile bojuje asi desetiprocentní křesťanská menšina. Muslimská většina tvrdě odmítá odchylky od islámského charakteru státu a nejnovější spor vyvřel kvůli novým pravidlům pro stavbu kostelů. Na otázku skupiny Ortel – „Proč kostel nestaví v arabských zemích?“ – zde zaznívá pádná odpověď.

Proč kostel nestaví v arabských zemích? Takto zacházejí v Egyptě s křesťanskou menšinou
Foto: Mastertravelphoto.com
Popisek: Egyptský beduín, ilustrační foto

Ta je v Egyptě jednou z nejzásadnějších otázek. Křesťané si stěžují, že stavbě jejich svatostánků jsou házeny klacky pod nohy, úřady často různými obstrukcemi zadržují stavební povolení, a tak se musí uchylovat k budování ilegálních modliteben v budovách s jiným účelem. Ty jsou pak často terčem útoků muslimských aktivistů.

Křesťané patří k nejloajálnějším sympatizantům současného egyptského prezidenta Sísího. Jejich podpora v roce 2013, kdy svrhl zvoleného zástupce Muslimského bratrstva Mursího, byla důležitá; a při následných mstivých útocích muslimů prolili mnoho krve. Proto věřili, že se jim za současné konstelace podaří prosadit vstřícnější pravidla. Zákon, který právě jde do parlamentu, je však prý hluboce zklamal.

CELÝ TEXT V ANGLIČTINĚ ZDE

Žádosti o stavbu kostela musí být posouzeny místním guvernérem, který je volený, a tedy závislý na názoru většiny, která bývá zpravidla muslimská. Pro posouzení žádosti mají být uplatňována taková kritéria jako přiměřenost kostela velikosti křesťanské komunity (která bývá v oficiálních statistikách podhodnocena, protože lidé se bojí k menšinové víře oficiálně přihlásit) nebo bezpečnostní rizika. Ta jsou přitom ve většinově muslimském Egyptě takřka jistá. Panují obavy, že zejména na venkově nebudou místní autority ochotné udělovat povolení ke stavbě.

Křesťanští zákonodárci se původně všichni stavěli proti návrhu. Nakonec jej podpořila Koptská pravoslavná církev, nejvýznamnější z egyptských křesťanských církví. Podle názoru mnohých změnila názor na nátlak vlády. Její vysoký představitel otec Sergius však trvá na tom, že nový zákon je úspěchem: „Církev a vláda dosáhly dohody na usmíření. Díky Bohu, že máme tento zákon,“ uvedl podle agentury AP.

„Vláda zabila sen. Říká křesťanům: Nejste plnoprávnými občany,“ protestuje křesťanský zákonodárce Emad Gad.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…