Proč lidé nevědí koho volit? Jsou znechuceni politikou, vyplývá z výzkumu

20.04.2013 12:50

Lidé, kteří se nedokáží rozhodnout pro volbu některé z politických stran nebo by žádnou nevolili, v naprosté většině hledají a nacházejí důvody na straně politické scény a jejích aktérů. Vyplývá to z výzkumu agentury STEM. Dále vyšlo najevo i to, že oprávnění voliči jsou znechuceni politikou a chováním politiků, navíc si myslí, že politici dbají jen na svůj osobní prospěch.

Proč lidé nevědí koho volit? Jsou znechuceni politikou, vyplývá z výzkumu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost

Agentura se v dubnovém průzkumu všech lidí, kteří na otázku na stranické preference uvedli, že nevědí, kterou stranu by volili, nebo by nevolili žádnou, ptala na motivy jejich odpovědi. „Vůbec nejsilněji zaznívají důvody spojené s politickou reprezentací: znechucení chováním politiků a vůbec politikou a názor, že politici dbají jen na svůj prospěch. S těmito výroky souhlasí téměř všichni občané, kteří nechtějí volit žádnou stranu či nevědí, koho by volili,“ píše se ve výzkumu.

Celý výzkum společnosti STEM ZDE

Další důvody vyplývají z deziluze z politiky a jejího fungování. Naprostá většina občanů, kteří nechtějí nebo nevědí koho volit, soudí, že politika u nás stále méně dbá na potřeby obyčejných lidí. S tímto výrokem zcela souhlasí 69 procent dotázaných. O něco míň lidí souhlasí s tvrzením, že o politice více než strany rozhoduje velký byznys.

Celkem 84 procent dotázaných souhlasí s tím, že svým hlasem jen těžko něco změní. „Skeptický až nihilistický postoj ke smyslu účasti u voleb je mezi lidmi, kteří nechtějí nebo nevědí koho volit, rovněž velmi rozšířen,“ stojí ve výzkumu STEM. Nejnižší souhlas (na 40 procent) mezi lidmi, kteří nevědí, koho by volili, nebo by nevolili nikoho, má výrok „K volbám zásadně nechodím“.

Porovnání s odpověďmi získanými na stejnou otázku před rokem, v dubnu 2012, ukazuje na stabilitu motivů voličské nerozhodnosti či neochoty volit nějakou stranu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…