Proč lžete? Nejsme děti! Start CNN Prima: Tvrdík utíral redaktorku přišlou z ČT. Hodně vyhrocený konec

04.05.2020 8:05

Velmi zostra začal nově spuštěný kanál CNN Prima News, kde se sešla investigativní reportérka původem z ČT Markéta Dobiášová a šéf Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce Jaroslav Tvrdík. Oba dva se pod dohledem moderátorky Pavlíny Wolfové dostali v pořadu 360° do křížku ohledně nákupu zdravotnických pomůcek v Číně. Tvrdík odmítal, že by byl ve střetu zájmů.

Proč lžete? Nejsme děti! Start CNN Prima: Tvrdík utíral redaktorku přišlou z ČT. Hodně vyhrocený konec
Foto: Reprofoto: Prima CNN News
Popisek: Jaroslav Tvrdík.

"Pan Tvrdík je v krizovém štábu, je to člověk, který byl zaměstnancem velké investiční obchodní skupiny, která je spojená s korupcí. Sedí v obchodní investiční skupině CITIC. Je dokonce členem představenstva. Vám to opravdu nepřipadá, jako střet zájmů, že tento člověk domlouvá společnosti, které potom obchodují s Českou republikou a Česká republika jim platí nemalé finanční prostředky," ptala se nejprve reportérka Markéta Dobiášová vicepremiéra a ministra vnitra ČSSD Jana Hamáčka. Šlo o záběry z dokumentu Pod rouškou. Tvrdík pro dokument vystupovat nechtěl, souhlasil až s živým vysíláním.

Anketa

Chcete, aby byl Pavel Novotný zvolen poslancem PS PČR?

4%
96%
hlasovalo: 27213 lidí

"Paní redaktorko, kdybyste mi doporučila, jaký jiný postup jsem mohl v té době zvolit, tak já bych vám určitě vyšel vstříc a nějakým jiným způsobem bych ty miliony respirátorů a roušek během týdne zařídil po vašem. Nikdo jiný mi žádný lepší nápad neřekl," poznamenal Hamáček.

"Takže s veškerými těmi nápady přicházel pan Tvrdík?“ ptala se Dobiášová. "Já jsem ho poprosil, aby mi zprostředkoval kontakt na firmy, které jsou schopné dodat obrovské objemy zboží v relativně krátkém čase a to se podařilo," odvětil Hamáček.

Reportérka Markéta Dobiášová.

Anketa

Věříte, že Kreml vyslal agenta, který měl odpravit starostu Prahy 6 Koláře?

hlasovalo: 36987 lidí

Tvrdíka ve studiu se pak Dobiášová zeptala přímo na to, jakou roli sehrál v nákupech a zda si nepřipadá ve střetu zájmů v česko-čínských vztazích. "Nemůžu mít v této věci střet zájmů. Nejsem v situaci, kdy zastupuji čínskou stranu. Vy jste se mě na to ptala, já jsem vám na to odpovídal. Já jsem do tématu nákupu ochranných pomůcek dostal 14. března, kdy mi volal pan vicepremiér Hamáček. Bylo to po schůzce na ministerstvu průmyslu a obchodu, kde byl premiér České republiky, ministr zdravotnictví, ministryně financí a na tomto jednání vybraná skupina členů vlády dospěla k závěru, že není schopna zabezpečit Českou republiku zdravotnickými prostředky. Zdravotnické prostředky, které potřeboval český zdravotnický systém, tak v Ćesku nebyly, nevyráběly se ani v celé Evropské unii, mimochodem některé typy těchto ochranných prostředků se nevyrábí dodnes, bez nich by čeští zdravotníci nebo lidé v českém zdravotnickém systému byli v situaci, jako když vojáci nebo hasiči na střeše Černobylu odklízeli jaderné palivo. To znamená, že by byli v situaci, kdy přímý kontakt s pacientem by je dostával do situace ohrožení vlastního zdraví nebo životů a mě by strašně zajímala reportáž, co by se dělo, kdyby ta letadla z Číny nelétala ty prostředky se sem nedostaly," poznamenal Tvrdík.

"Nemůžu být ve střetu zájmů, protože jsem nepracoval pro čínskou společnost a čínskou stranu. Mě oslovila vláda České republiky, abych jim s těmito dodávkami pomohl. Epidemiolog Roman Prymula definoval, jaké množství týdně potřebuje Česká republika na zvládnutí této epidemie, jednoznačně bylo řečeno, že potřebují 300 tisíc zdravotnických obleků, potřebují vlastně všechno, co má na sobě ten záchranář, lékař, policista, když přistupuje k tomu pacientovi. Štít, ochranný oblek, roušku nebo respirátor, brýle, rukavice, návleky. V České republice nebylo nic a je toho potřeba týdně stovky tisíc kusů, v některých případech milionů kusů. Je potřeba si uvědomit, že je potřeba oblek, rukavice dvoje - pokaždé, když dojde ke kontaktu s pacientem, to svlékáte a začínáte znovu," vysvětloval Tvrdík, podle jehož slov šel zachraňovat lidské životy v Česku. "Rozhodně nevidím konflikt," rozčílil se. "Jestli mám kontakty v Číně, tak jsme je využili k tomu, abychom dostali do České republiky dané prostředky, to byla výhoda, ne nevýhoda a nemohl to být konflikt zájmů. Ba naopak - Česko nutně potřebovalo, abychom mu šli pomáhat," zdůraznil.

Hovořil pak i o společnosti CITIC, kde je členem představenstva, i společnosti CEFC. "Společnost CITIC je kótovaná na burze, není z ničeho vyšetřovaná. Je to jedna z nejprestižnějších čínských a světových společností. Společnost CEFC z korupce podezřelá není, a české pobočce nikdo nikdy nic nevyčítal," zdůraznil.

Pohled na studio. 

A jak se vlastně firmy vybíraly? "Já jsem ministerstvu doporučoval firmy z Číny. Vybírali jsme buď výrobce, nebo jsme vybírali, jestliže výrobce sám neprodává, tak jsme vybírali jim autorizovaného dealera. Jestliže půjdete nakupovat vozidlo, tak nepůjdete nakoupit do Škody Auto Mladá Boleslav. Tak jdete za jeho autorizovaným dealerem. A nezlobte se, jestliže kupuju od autorizovaného dealera této společnosti a výrobce je ta firma, která je dodavatel a řekne, s kým se spojit, tak jednáte s jeho autorizovaným zástupcem. Firma, která je dodavatelem, tak je registrována," popsal na příkladu, jak obchody probíhaly. Hovořil i o tom, jak má k dispozici certifikáty výrobků. "Co mi však nemůžete vyčítat, je cenová politika," sdělil. Zároveň v souvislosti s výběrem společností a jejich prověřováním hovořil o tom, že vše probíhalo tak, jak mělo, neboť "nejsou malé děti". 

"My jsme nakupovali v situaci, kdy celý svět prosil v Číně, tady to zboží nebylo, zachraňovalo tu životy," zdůraznil. Dobiášová ho v tu chvíli napomenula, že "bodejť by tu bylo, když jsme spoustu zboží odvezli do Číny". "Proč lžete, jak to spolu souvisí?" obořil se Tvrdík.

Své pak řekl i k poděkování premiéra Andreje Babiše (ANO), které zaznělo po přistání jednoho z prvních letadel z Číny se zdravotnickým materiálem. "Uvítací ceremoniál jsem neorganizoval, Čína o to nežádala. Jestliže se vláda České republiky rozhodla, že je to pro ni důležité, že je to pro ni klíčová část, tak to udělala, já jsem na tom letišti nebyl. Tak se ptejte vlády České republiky," sdělil Tvrdík a poznamenal i to, že když jsme my věnovali dar Číně, tak se nám děkovalo. 

Závěrem se pak Dobiášová dostala do křížku s Tvrdíkem, kdy se z něj snažila vymámit, zda je či není ve střetu zájmů, a čí zájmy vlastně hájí. Tuto diskuzi však ukončila moderátorka Wolfová s tím, že už vypršel čas věnovaný této debatě. Zároveň poznamenala, že takto vypadá investigace v přímém přenosu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…