Proč mě chcete zavřít na 10 let. To seberte všechny, diví se jihočeský starosta

24.07.2012 9:02

Protikorupční policie obvinila starostu Lipna nad Vltavou Zdeňka Zídka z toho, že nevýhodně prodal 245 tisíc metrů čtverečních obecních pozemků za částku okolo sedmi milionů korun, přičemž reálná hodnota byla 234 milionů korun. Starosta Zídek nechápe, proč byl obviněn. Starostovi teď hrozí až deset let vězení.

Proč mě chcete zavřít na 10 let. To seberte všechny, diví se jihočeský starosta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Obviněný muž je trestně stíhán pro trestný čin porušování povinnosti při správě cizího majetku a trestný čin zneužívání pravomoci veřejného činitele,“ řekl pro ParlamentniListy.cz mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej s tím, že pozemky prodala obec akciové společnosti za necelých sedm milionů korun. Za tři měsíce od uzavření kupní smlouvy došlo ke změně územního plánu a tím cena plochy mnohonásobně reálně vzrostla.

„Nechápu to, protože pokud bych byl odsouzen, hrozí toto skoro v každé obci. Navíc prodej pozemků odsouhlasilo zastupitelstvo obce. Rozpor je v tom, jestli se má obec chovat jako realitka, nebo se rozvíjet. Jednali jsme tak, aby zde něco vzniklo a mělo to přínos pro obec. Profit z toho pro Lipno je nezpochybnitelný. Vždyť právě díky prodeji vznikla například cyklostezka a podobně,“ uvedl k obvinění Zídek.

K porušení zákona zatím nedošlo

V kauze má jít o různé pozemky v celé obci, které jsou na levém břehu jezera. Policie prodej pozemků vyšetřovala už dvakrát a vždy s konstatováním, že k porušení zákona nedošlo. Nyní prý padlo obvinění na základě stíhání, do nějž se policie pustila na základě anonymního trestního oznámení.

„Měli by pak stíhat celé zastupitelstvo. Není to přeci jen o Zídkovi, to je jen starosta. Oni nemohli nikoho poškodit, Lipno rozkvetlo za posledních patnáct let do krásy, další věci se dělají. Asi je v tom závist a nějaký konkurenční „kmotrovský“ boj,“ řekl pro ParlamentniListy.cz jeden z místních podnikatelů, který za vším vidí boj dvou lobbistických skupin.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …