Proč novináři tak útočí na Zemana ve Vatikánu? Zde je vysvětlení od Jiřího Ovčáčka

25.04.2015 13:35

Na informace dnešní Mladé fronty Dnes, která s odvoláním na diplomaty i nejmenované zdroje napsala, že prezident se při včerejší návštěvě Vatikánu dopustil diplomatických přešlapů, již zareagoval na svém facebookovém profilu hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Podle něj se část české diplomacie snažila setkání Miloše Zemana a papeže Františka překazit.

Proč novináři tak útočí na Zemana ve Vatikánu? Zde je vysvětlení od Jiřího Ovčáčka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mluvčí prezidenta ČR Jiří Ovčáček

„Už před cestou do Vatikánu bylo zřejmé, že část české diplomacie udělá vše pro to, aby se setkání se Svatým otcem neuskutečnilo. Tyto snahy, namířené proti panu prezidentovi, nevyšly. A tak se ‚diplomaté‘ snaží na setkání se Svatým otcem útočit zpětně, viz pánové Jajtner a Halas v MF Dnes. Je to ostudné, neprofesionální, neloajální k vlastní zemi a – nediplomatické,“ uvedl Ovčáček.

Za neslýchaný skandál označil v dnešní Mladé frontě Dnes včerejší návštěvu českého prezidenta u papeže diplomat Pavel Jajtner, který byl velvyslancem ve Vatikánu v letech 2003–2008. Podle něj je skandální hlavně to, že Miloš Zeman během setkání s papežem ukázal na svého protokoláře Jindřicha Forejta jako na „nejdůležitějšího, hluboce věřícího člověka a, doufám, že budoucího velvyslance ve Vatikánu“.

„Jde to proti všem zvyklostem, absolutně nikdy se to nedělá,“ řekl listu Jajtner. Zeman tak totiž vytváří na papeže nátlak, jaký není v diplomacii mezi zeměmi, které spolu nevedou žádný konflikt, zvykem. Vyjednávání o velvyslancích se totiž vedou neveřejně a tyto záležitosti se zveřejňují, až když je to odsouhlaseno.“

První český velvyslanec ve Vatikánu, František X. Halas, se ke kritice prezidenta přidal: „Zpravidla se to neříká veřejně, protože kdyby se náhodou stalo, že to nebude odsouhlaseno, byla by to velká ostuda,“ řekl deníku.

Jeho zdroj z vysokých církevních zdrojů se prý přiznal, že by se nedivil, kdyby kvůli tomuto diplomatickému přešlapu z Vatikánu zaznělo: Děkujeme, ale pana Forejta nechceme.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…