Proč platí prohibice od 20 procent? Výrobci alkoholu kroutí hlavou

19.09.2012 12:28

Výrobci alkoholických nápojů volají po co nejrychlejším zrušení prohibice nebo alespoň po jejím zmírnění. Jak by toto zmírnění mělo vypadat? Místopředseda představenstva společnosti Rudolf Jelínek Zdeněk Chromý má za to, že by stačilo, kdyby se prohibice týkala jen nápojů obsahujících 30 a více procent etanolu. Ministerstvo zdravotnictví však nesouhlasí.

Proč platí prohibice od 20 procent? Výrobci alkoholu kroutí hlavou
Foto: hns
Popisek: Prohibice, ilustrační foto

Proč Ministerstvo zdravotnictví zakázalo prodej alkoholu právě od obsahu dvaceti procent etanolu a výše? Prodejci tomuto rozhodnutí nerozumí a uvítali by, kdyby tato hranice byla zvýšena, kupříkladu na třicet procent. Informuje o tom server Lidovky.cz.

Kdy se výroba pančovaného alkoholu nevyplatí?

„Já tu hranici považuji spíše za politické než odborné rozhodnutí,“ řekl LN Zdeněk Chromý, místopředseda představenstva společnosti Rudolf Jelínek. Nikdo z úředníků ministerstva mu zatím údajně nevysvětlil, proč hranice leží na dvaceti procentech včetně. „Pokud chtěli stanovit opravdu jasný limit s kulatým číslem, měli zakázat prodej lihovin s obsahem vyšším než dvacet procent,“ uvedl Chromý.

Firma Rudolf Jelínek vyrábí hned dva nápoje, které obsahují právě  20 procent alkoholu a jejich vyjmutí ze zákazu prodeje by firmě jednoznačně ekonomicky prospělo a podobně na tom jsou další prodejci. Pakliže se vláda snažila stanovit hranici, pod kterou se nevyplatí vyrábět pančovaný alkohol, tak ta podle Chromého leží na úrovni 30 procent.

Představitelé resortu zdravotnictví však oponují, že hranice na úrovni 20 procent byla stanovena po diskusi s odborníky. Marek Doležal z Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT v této souvislosti dodává, že nebezpečné jsou jakékoli nápoje, které obsahují metanol. Všechny můžou poškodit zdraví nebo zabít, faktem však je, že nápoje s menším obsahem etanolu musí člověk vypít větší množství, aby si ublížil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…