Proč si ti Američané převážejí na východ tolik techniky? Nepřátele odradíme, ujistil nás velitel jejich jednotky ve Vyškově

29.05.2016 21:29

REPORTÁŽ „Naším cvičením chceme především odradit všechny nepřátele Severoatlantické aliance, ať už jsou odkudkoliv,“ prohlásil na přehlídce těžké techniky ve vojenském výcvikovém středisku ve Vyškově plukovník armády USA Dereck Holbrook. Jeho jednotka, příslušníci 2. jízdního pluku, kteří se přesunují v rámci cvičení Saber Strike z německé základny Vilseck do Pobaltí, si přes víkend vyzkoušela právě na Moravě i českou bojovou techniku. Už v pondělí 30. května pak pokračují dále, směr Estonsko, kde by se potom měli zúčastnit velkých manévrů společně s dalšími útvary třinácti armád NATO.

Proč si ti Američané převážejí na východ tolik techniky? Nepřátele odradíme, ujistil nás velitel jejich jednotky ve Vyškově
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Američtí vojáci si vyzkoušeli českou bojovou techniku na trenažérech ve Vojenském výcvikovém středisku ve Vyškově.

Anketa

Připadá pro vás v úvahu Michal Horáček coby kandidát na prezidenta?

6%
94%
hlasovalo: 20275 lidí

„K nám přijelo 320 řidičů a členů osádek 85 kusů těžké techniky, zejména obrněných transportérů. Další stovka Američanů ještě odjela do Přáslavic, kde budou na střelnicích zřejmě probíhat dynamičtější nácviky s bojovou technikou. U nás si vyzkoušeli na trenažérech jen naše prostředky, jako modernizované tanky T-72, obrněná vozidla Pandur, bojová vozidla pěchoty a také tatrovky. Budou mít tak možnost srovnání ohledně vybavení obou armád a prohloubí si i svoje vědomosti. Naše moderní trenažérové středisko pravidelně využívají k výuce vojenští specialisté z celé republiky,“ uvedla tisková mluvčí Vojenské akademie ve Vyškově Monika Nováková. Její slova ještě doplnil velitel centra simulačních a trenažérových technologií Brno podplukovník Jiří Simmer: „Já tady funguji zhruba rok, ale Američany jsem tu ještě nezažil. Srovnání s jejich technikou snesou určitě naše pandury a také modernizovaný tank T-72. Lidé z Vyškova a okolí přijali tuto návštěvu při příjezdu velmi vstřícně, s nějakými protesty jsme se vůbec nesetkali.“

V sobotu přijel navštívit Američany do Vyškova český premiér Bohuslav Sobotka, který se také setkal s velitelským sborem pluku.

Američané přijeli s těžkým arzenálem

V neděli odpoledne potom připravili čeští i američtí vojáci den otevřených dveří v areálu vyškovských kasáren, na kterém předváděli zejména svoji kolovou i pásovou bojovou techniku. Američané přijeli opravdu s těžkým arzenálem, k vidění byly houfnice, samohybná těžká děla, obrněné transportéry i mechanizované nosiče protitankových raket. Příležitosti k jedinečné prohlídce využily stovky návštěvníků z Olomouckého a Jihomoravského kraje. Účel celé akce pak stručně zhodnotil pro ParlamentníListy.cz i plukovník Holbrook, americký velitel jednotky ubytované ve Vyškově: „Byli jsme skvěle přivítáni celou českou veřejností, připadali jsme si jako na návštěvě u dobrého přítele, viděli jsme samé české a americké vlajky, bylo to prostě velmi vřelé. Středisko ve Vyškově, kam jsme dorazili, je navíc vybaveno moderní technikou, která je dost podobná tomu, co využíváme u nás. To je předpoklad k tomu, že můžeme společně kvalitně spolupracovat. A vyzkoušet si české bojové prostředky bylo pro naše vojáky určitě zajímavou zkušeností. Tímto cvičením chceme přispět k pocitu bezpečí nejen Česka, ale všech zemí střední a východní Evropy, jako jsou například Polsko i Pobaltské republiky. Chceme tím také varovat a odradit všechny nepřátele Severoatlantické aliance.“

Jde o cvičení či posílení Pobaltí obrněnou technikou?

Na průjezd jednotek USA panují v české veřejnosti různé názory, mnoho lidí „amíky“ vítá, jiní jim dávají bez skrupulí najevo, že jejich přítomnost, tedy cizích vojsk, zrovna nemusejí.

K přesunu amerických obrněnců se vyjádřil také bezpečnostní expert a bývalý poradce na Ministerstvu obrany ČR Jaroslav Štefec: „Přišlo jaro a Američané vyrazili ze svých základen v Německu směrem na východ, 420 vojáků a 225 kusů techniky. Tolik čítá alespoň podle dostupných informací konvoj vojenské techniky, přesouvající se v těchto dnech přes území ČR z Německa do Pobaltí.

Za normálních okolností by na tom nebylo nic zvláštního – před rokem 1989 se v rámci cvičení často přesouvaly po území ČR podstatně větší kontingenty vojsk. Jenže to se v naprosté většině jednalo o techniku a vojáky ČSLA. Současný konvoj však tvoří technika a vojáci americké armády. Tento přesun má navíc několik zvláštních rysů, které vzbudily moji pozornost. První zvláštností je malé množství vojáků v konvoji. Pro představu – počet přesouvajících se obrněných transportérů představuje více než 50 procent počtu veškerých obrněných vozidel Armády ČR. Pokud by se jednalo o cvičení, měl by být počet vojáků přesouvajících se spolu s technikou podstatně vyšší. Proto se primárně jedná spíše o přesun velkého množství techniky z Německa do Pobaltí než o výcvik posádek vozidel.

Druhou zvláštností je fakt, že zatímco pouhý přesun techniky by s největší pravděpodobností probíhal po železnici, s technikou ukrytou pod plachtami, aby příliš nebudila pozornost, přistoupila americká armáda k této složitější (a podstatně dražší) variantě přesunu. Proč ta okázalost?“ analyzoval situaci Jaroslav Štefec.

Vláda to prý s poctami Američanům přehnala

Bezpečnostnímu expertovi se pak moc nelíbí ani další aspekty americké návštěvy: „Velkou zvláštností je také deklarovaný pondělní a úterní společný výcvik českých vojáků s jejich americkými kolegy ve střelecké přípravě, zřizování vojenského ležení a řízení vozidel. Tento fakt je opravdu už hodně na hraně zákona č. 310/1990 Sb, který hovoří o pobytu ozbrojených sil jiných států na území České republiky, kdy se nepovažuje za pobyt pouze průjezd ozbrojených sil cizích států přes území České republiky, který zpravidla nepřekročí 48 hodin, a jejich přelet nad územím České republiky. Bylo proto třeba, aby s pobytem ozbrojených sil jiných států na území České republiky vyslovila souhlas nadpoloviční většina všech poslanců a nadpoloviční většina všech senátorů. Nejsem si jist, že se předkládáním žádosti o souhlas parlamentním komorám vláda vůbec zatěžovala,“ uvažoval Jaroslav Štefec a ještě dodal:

„Při hodnocení důvodů vyslání americké techniky na cvičení po vlastní ose hraje roli i další faktor, kterému soukromě říkám „klanění tří králů“. Nevím, jak působí na většinu společnosti fakt, že po příjezdu konvoje do Prahy se jde představit veliteli konvoje osobně ministr Stropnický v doprovodu náčelníka generálního štábu. Do Vyškova se přijede veliteli konvoje poklonit dokonce sám premiér. Tato vazalská scéna je jak vystřižená z historie indického kontinentu v období britské nadvlády – když přijel do domorodé vesnice oblastní náčelník policajtů nebo nějaký představitel okresní moci, všichni náčelníci a nejproslulejší bojovníci se mu spěchali poklonit. Proto také mě chování pánů Stropnického a Sobotky osobně uráží.

Co dodat závěrem. Zdá se, že propagandistický význam přesunu dragounů jako demonstrace atlantické sounáležitosti od loňska značně okoral. Většina Evropanů by uvítala spíše ochranu NATO, respektive USA u jižního pobřeží EU. Tam momentálně leží největší hrozba pro současnou Evropu. Migranti provádějí invazi do Evropy z jihu, je proto nezodpovědné posílat americké vojáky k ochraně hranic EU na východě. Pochopila to i většina „vítačů“, kterých se na celé akci objevilo pouhých několik desítek…“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjeva o pomoc s …