Proč tu lidé tak věří Putinovi? Stačí si prý jen pustit ČT, udělá se vám zle, a pak už to jde samo

22.05.2015 6:23

Publicisté Jan Čulík a Bohumil Kartous v rozhovoru uveřejněném na serveru Britské listy debatovali o českých médiích, díky nimž prý tak snadno věříme ruské propagandě. Hlásají totiž protiruský rasismus, což se lidem nelíbí. Třeba ta „pitomost s americkým konvojem“. Svou roli ale hraje i to, že mnoho Čechů, Moravanů a Slezanů má relativně malý rozhled a snadno uvěří poplašné zprávě.

Proč tu lidé tak věří Putinovi? Stačí si prý jen pustit ČT, udělá se vám zle, a pak už to jde samo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Ruska

Čulík si hned na úvod klade otázku, proč tolik lidí v Česku podporuje politiku ruského prezidenta Vladimira Putina vůči Ukrajině, když jde o zjevnou invazi a narušení integrity cizího státu. Podporují snad Putina především ti Češi, kteří jsou nespokojeni s prozápadním vývojem Česka po roce 1989?

Podle Kartouse v tom hraje roli české vzdělání. Lépe vzdělaní lidé by dokázali propagandě lépe odolávat. Problém je ovšem i v českých médiích. „Česká média jsou zvyklá podávat informace tendenčně, a tím pádem podporují i určité algoritmy v myšlení, což by někdo mohl rozporovat. Mohl by říct, ale pražská média informují velice intenzivně o tom, že je Putin diktátor a že se snaží vytvářet jakousi propagandu, což je nepochybně pravda. Problém je u toho antagonismu mezi pražskými médii a jistou částí veřejnosti zejména v regionech, která má potřebu vytvářet si určitou opozici,“ upozornil Kartous.

Dvě šílenosti: Zachrání nás americký konvoj a Putin je komunista

Čulík mu dal do jisté míry za pravdu. „Já většinou v republice nejsem, a když už sem přijedu a nedej bože si pustím Českou televizi, tak to, co oni vysílají, by mě vedlo k tomu, že snad začnu Putina obdivovat,“ poznamenal. V českých médiích jsou zkrátka až příliš vidět protiruský rasismus, určitá zaujatost, takže se normální lidi staví na opačnou stranu. Totéž se dělo, když lidé četli komunistické Rudé právo. To tak silně kritizovalo Západ, že k němu lidé vzhlíželi a věřili, že po roce 1990 rychle zbohatnou. Ukázalo se tady, že lidé nevnímají fakta v jejich složitosti, vnímají je jen metaforicky.

„Že projede českým prostorem nějaká debilní skupina amerických vojenských vozů, tak je to naše záchrana. Co je to za naprostou pitomost. To je úplně totéž, jako když někdo demonstruje za Putina jako za komunistu,“ rozčílil se Čulík.  

To však podle Kartouse nemění nic na tom, že Putin provozuje autoritářskou politiku, anektoval Krym a v tomto se chová nepřijatelně. Na druhé straně je velkou chybou myslet si, že je jedinou správnou cestou nekritický obdiv k USA. To se dobře ukázalo i na průjezdu vojenského konvoje USA i Českem. „To, že tady projelo pár vojenských aut, v podstatě vůbec nic neznamená. To byla marketingová akce NATO, která se v České republice povedla mnohem více než v jiných zemích, kde tomu média věnovala prostor nanejvýš v lokálních přílohách,“ konstatoval. A právě kvůli tomu se část společnosti identifikuje právě s opakem.

Máme problém s vlastní identitou

Čulík si následně položil otázku, jestli tedy vina leží na pražských médiích. Kartous odpověděl, že zásadnější problém je spíš v tom, že my vlastně přesně nevíme, kým jsme, máme problémy s vlastní identitou. Svou roli hraje i to, že v českých regionech lidé často nepřijdou do styku s nějakými cizími prvky a snáze uvěří poplašným zprávám, jako třeba že do dvaceti let bude naše země plná minaretů. Proč? Protože jim chybí osobní zkušenost.

„To možná platí i o Romech, protože když lidé znají nějakého Roma osobně, tak nejsou rasisti,“ doplnil Čulík. Kořeny tohoto jevu leží už v tom, že Československo bývalo mnohonárodnostním státem, což změnil až odsun Němců. Cestou z této naší sebestřednosti je, když budeme věnovat více pozornosti zahraničním médiím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…