Proč zase Francie? Zde je odpověď

15.07.2016 17:04

O útoku v Nice na den státního svátku výročí pádu Bastily pohovořil na ČT24 Jan Eichler z Ústavu mezinárodních vztahů. Při nájezdu nákladního automobilu do davu zemřelo více než 80 lidí.

Proč zase Francie? Zde je odpověď
Foto: ČT
Popisek: Jan Eichler

„Datum útoku vybral velmi cynicky. Byl zvolen den, který je pro Francouze posvátný. Je to největší státní svátek. Ten večer je pro Francouze zvláštně výjimečný. Útočník dobře věděl, že tam bude obyvatelstvo z celého města. A chtěl je zranit právě v tu chvíli, kdy jsou všichni jednotní a slaví hesla volnost–rovnost–bratrství,“ sdělil s tím, že to bylo zákeřné.

„Toto je už druhá či možná třetí generace přistěhovalců ze severní Afriky. První generace, jejich otců a dědů, byla velmi vděčná za to, co jim Francie dala. Ale toto je jiná generace,“ podotkl. Tato třetí generace se cítí být odsunuta mimo většinovou společnost.

Problém s terorismem je však podle Eichlera obtížně řešitelný. A proč zrovna útoky ve Francii? „Francie je velmi aktivní v boji proti Islámskému státu, proto nyní byla zvolena jako terč,“ řekl Eichler s tím, že Francouzi se zároveň stávají oběťmi své otevřenosti. Útočník, který v Nice včera útočil, byl totiž podle Eichlera potomkem přistěhovalců, kteří přišli nelegálně a Francie jim zlegalizovala pobyt.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…