Procházková zahájila hlasitý projev o Ukrajině. Umlčela ji policie

08.05.2014 16:40

Spisovatelka Lenka Procházková, známá například díky svému boji proti církevním restitucím, znovu bije na poplach. Tentokrát však ne kvůli církvím, ale kvůli tomu, že znovu ožívá hrůzná myšlenka fašismu. A česká média snad předpokládají, že si toho čeští voliči nevšimnou. V textu uveřejněném na serveru Britské listy apeluje na občany, aby nemlčeli a zakázali svým politikům „obcovat s ďáblem“.

Procházková zahájila hlasitý projev o Ukrajině. Umlčela ji policie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spisovatelka Lenka Procházková, jedna z iniciátorek petice proti zákonu o církevních restitucích

Sedmého května chtěla spisovatelka Lenka Procházková pronést projev k uctění památky hrdinů bránících hlavní nádraží před nacisty na konci druhé světové války. Policie jí ale tuto akci znemožnila s odvoláním na to, že pronajimatel nádražních prostor akci nepovolil, a je proto třeba ji ukončit. Procházková tak alespoň text svého projevu umístila na web. Při pohledu na hrůzy v ukrajinské Oděse vyslovuje důrazné varování: Fašismus se vrací. A nejen to, v souvislosti s ukrajinskou krizí se na jeho stranu přiklánějí i demokraticky zvolení politici Západu.

Přestaňte mlčet, vyzývá spisovatelka

Česká média k tomu mlčí, resp. popisují situaci velmi jednostranně. Čeští občané ale podle Procházkové nejsou hloupí a umí si najít nezávislé zdroje na internetu. Zdroje, které ukazují dívky plnící láhve benzínem, aby je posléze bylo možné vhodit do hořícího domu. Z něho už přitom vypadávali hořící spoluobčané. Z takových videí mrazí a podle Procházkové dosvědčují, jaké hrůze je svět znovu vystavován. Hrůze, která měla skončit po kapitulaci Třetí říše v květnu 1945.

„Fotografie mého dědečka s vybledlou trikolórkou přes růžek pro mě byla zárukou, že lidská statečnost dokáže zvítězit i nad plány ne lidí. Dnes už jsem mnohem starší než byl můj dědeček, když ho gestapáčtí ne lidé při výslechu umučili k smrti, a moje někdejší jistota, že fašismus je navždy vymýcený a postavený na pranýř, ta jistota, je pryč. Kostlivec znovu ožil, celé zástupy kostlivců táhnou krajinou, řinčí řetězy a se smíchem plní lahve benzínem,“ varuje Procházková.

V závěru svého projevu občany vyzývá, aby se obrátili na politické zástupce, které si zvolili, a nutili je k tomu, aby přestali obcovat s ďáblem - s fašismem.

  • Celý projev Lenky Procházkové ZDE a ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…