Pročpak Babiš peskuje ČSSD, když mu její členové byli dobří? Poslyšte pobavené reakce na sněmovní projev

28.02.2015 16:08

Předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) se vymezil proti útoku Andreje Babiše, který na sněmu ANO spustil ostrou kanonádu do řad sociálních demokratů. Ve vyjádření pro Českou televizi dal Hamáček najevo, že ho velmi překvapila tak razantní kritika sociální demokracie, která místy dosáhla až absurdních rozměrů. Na konkrétním příkladu ukázal, že Babiš kritizoval ČSSD za počínání vlastního poslance.

Pročpak Babiš peskuje ČSSD, když mu její členové byli dobří? Poslyšte pobavené reakce na sněmovní projev
Foto: Redakce
Popisek: Jan Hamáček

"Ono to do jisté míry jde až do absurdit. Ve chvíli, kdy pan Babiš tvrdí, že ČSSD zdržuje projednávání zákonů a dokazuje to na registru smluv, který zablokovalo hnutí ANO aktivitou pana poslance Pilného. Takže vinit sociální demokracii z toho, že poslanec hnutí ANO zablokoval nějaký zákon, to mi přijde až neuvěřitelné. Rozumím tomu, že je to určeno pro vnitřní potřebu hnutí ANO, které chce na sjezdu dělat ramena, ale nemělo by to překračovat únosnou míru," podotkl Hamáček.

Následně poukázal na to, že se Andrej Babiš zavazoval k lepšímu výběru daní, ale to se mu zatím nedaří. Proto např. ČSSD přichází s opakováním myšlenky na zavedení sektorové daně. V obecnější rovině pak poznamenal, že dosud byla tato vláda v zásadě stabilní, ale Babiš dal teď najevo, že se mu cosi nelíbí. Měl by to ale udělat spíše uvnitř koalice než takto přes média, vzkázal Hamáček.

Jeden komentář přidal Jan Hamáček i na sociální síti Facebook. "Ne vše se nám vždy povedlo, ale ČSSD může být na svou minulost hrdá. Může být na svou minulost hrdý pan Babiš?" ptal se.

Chovanec přešel do protiútoku: A co dálnice nebo Ministerstvo spravedlnosti?

Nad projevem Andreje Babiše nevěřícně kroutil hlavou i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který současného ministra financí srovnal s jeho předchůdcem Miroslavem Kalouskem (TOP 09). Dal také jasně najevo, že sociální demokraté chvílemi s obavami sledují vývoj v rezortech pod správou hnutí ANO.

"Osobně mě velice překvapilo, že projev pana předsedy Babiše v mnohém připomínal dobu vlády Nečase a Kalouska, kdy si koaliční strany běžně vzájemně okopávaly kotníky. Nicméně v jednom se s panem předsedou Babišem shodneme. I sociální demokracie má obavy o rezort dopravy, zda se podaří dokončit výstavbu dálnic a vybrat mýto. I my máme obavy, zda se Ministerstvu spravedlnosti podaří nový zákon o státním zastupitelství," odpověděl na kritiku kolegy z vlády Chovanec.

I on následně vyjádřil určité znepokojení z výběru daní, který se Babišovi nedaří tak, jak sliboval. To ale bude třeba řešit na koaličních radách a ne přes média.

Proti Babišovým útokům se jasně vymezil i předseda Asociace krajů Michal Hašek (ČSSD), který varoval před tím, že současný ministr financí bude chtít z krajů udělat svou další podnikatelskou divizi. Proti tomu by se prý měli postavit všechny demokratické strany. A sociální demokracie zvlášt, speciálně když si uvědomíme, že nový první místopředseda ANO Faltýnek vzešel z ČSSD.

"Je zvláštní, když kritizuje jako kontroverzní stranu ČSSD, protože právě ze sociální demokracie pochází jeho nejbližší političtí spojenci v ANO - Jaroslav Faltýnek a Radka Kleslová. A k údajnému rozhazování, kraje pod vedením ČSSD už druhý rok po krizi hospodaří s přebytkovými rozpočty a celkový dluh všech krajů mimo Prahu, pocházející i z doby pravicových krajských vlád, odpovídá zhruba zadlužení Babišova Agrofertu," podotýká Hašek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

17:40 Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

Filip Turek je superlídrem koalice Přísahy a Motoristů do Evropského parlamentu, podnikatel a někdej…