Prodali české zlato v nejhorší možnou dobu! Ekonom Kovanda odhaluje hrůzu z konce 90. let

08.07.2020 22:11

Cena žlutého zlata na světových trzích stále nepřetržitě roste. Ekonom Lukáš Kovanda se hrozí nad tím, jak Česká národní banka (ČNB) v letech 1997–1999 naložila s naprostou většinou svých zlatých rezerv. Spočítal, že ztráta z této chyby odpovídá šesti velkým špičkovým nemocnicím.

Prodali české zlato v nejhorší možnou dobu! Ekonom Kovanda odhaluje hrůzu z konce 90. let
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Anketa

Je Miroslav Kalousek zábavný politik?

7%
93%
hlasovalo: 12944 lidí
Centrální banka koncem 90. let prodala desítky tun zlata, když byla jeho cena na dně. „Utržila cca 16 miliard korun, což kvůli inflaci odpovídá dnešním 25 miliard korun,“ píše ekonom na svém Twitteru.

Právě od konce devadesátých let totiž začala cena zlata růst. Kdyby to samé množství zlata jako tehdy prodala dnes, utržila by až 70 miliard korun.

„Ztráta z této chyby odpovídá šesti velkým špičkovým nemocnicím,“ zdůrazňuje ekonom Kovanda, který pro přehled přidává tabulku tržních cen zlata a hodnotu zlatých rezerv v USA a Česku v rozmezí od roku 1993 do roku 2009.

 

 

I přesto, že se ČNB zbavila hlavní části zlatých rezerv koncem 90. let, ani poté podle Kovandy nezahálí. „Zlato od roku 2000 prodává druhým nejvýraznějším tempem v EU. Kov za tu dobu zhodnotil o 545 % a roste dál. Připočteme-li velký odprodej 90. let, nemá v něm ČR v posledním čtvrtstoletí konkurenci,“ dodává.

 

 

„Cena termínových kontraktů na zlato se během dnešního obchodování přiblížila k úrovni 1 800 dolarů za troyskou unci, tedy k úrovni, kterou naposledy vykazovaly koncem roku 2011. Letošní druhé čtvrtletí, končící zítra, bude z hlediska zhodnocení zlata podle všeho nejúspěšnějším čtvrtletím od roku 2016,“ uvedl koncem června tohoto roku Kovanda.

Cenu zlata pohání vzhůru strach burz z celosvětového šíření druhé vlny pandemie koronaviru. Počet nakažených o víkendu celosvětově překonal úroveň deseti milionů osob. Nákaza se opět rychleji šíří například v amerických státech Texas, Arizona či Florida.

Zlatu konečně prospívá i prostředí historicky velmi nízkých úrokových sazeb a extrémně expanzivní měnová politika světově významných centrálních bank v čele s tou americkou, která nově nakupuje za vytvářené dolary dokonce už i jednotlivé dluhopisy amerických podniků a firem, jako jsou Walmart, AT&T nebo United Health. Americká banka Goldman Sachs prognózuje, že zlato se v horizontu roku dostane nad cenovou úroveň 2 000 dolarů za unci. I to pochopitelně poptávku po drahém kovu podporuje.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…