Prodejnost Bakalových i Babišových novin? Nejsou to příznivá čísla

12.03.2014 11:02

Do nového roku vstoupily české tištěné deníky dalším poklesem prodejnosti. Meziročně si v lednu pohoršily z celostátních deníků všechny, některé z nich v řádech desítek procent. Nejstrměji již dlouhou dobu padá pultový prodej, počet předplatitelů klesá přece jen o trochu mírněji.

Prodejnost Bakalových i Babišových novin? Nejsou to příznivá čísla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noviny, ilustrační foto

Každý lednový den se prodalo v průměru 872 výtisků novin. V lednu 2013 přitom čísla byla o 8 procent vyšší. Rozdíl podle statistiky prezentované na serveru Mediaguru.cz představuje přibližně 77 tisíc. Je však třeba dodat, že leden 2013 byl z hlediska prodeje novin mimořádný, neboť kolem historicky první přímé prezidentské volby lidé nadstandardně prahli po informacích.

Relativně nejlépe v meziročním srovnání dopadl deník Blesk, který si za rok pohoršil o pouhá dvě procenta. Na opačné straně žebříčku celkových prodejů je další bulvární deník Aha!, který se propadl o patnáct procent. Dvouciferný propadák kromě deníku Sport zaznamenaly také oba deníky z vydavatelství MAFRA, od loňska vlastněného ministrem financí Andrejem Babišem - MF Dnes (11 procent) a Lidové noviny (12,4).

Nejčtenějším deníkem je tak stále bulvární Blesk s více než 280 tisíci čtenářů. MF Dnes čte denně v průměru 174 tisíc čtenářů, následuje Deník, jehož regionálních mutací se dohromady prodá 154 406 výtisků. Těsně pod stotisícovou hranicí se s 97 587 drželo Právo, následováno bulvárním Aha! s 62 239 čtenáři a tematicky zaměřeným deníkem Sport s 35 tisíci čtenářů. Lidové noviny a Hospodářské noviny spolu pak soupeří kolem hranice 34 tisíc.

Ještě dramatičtější jsou poklesy pultového prodeje. Do stánku či trafiky si pro noviny chodí čím dál méně lidí a všechny celostátní deníky kromě Blesku zaznamenaly více než desetiprocentní propad. Lidové noviny si kupuje o více než čtvrtinu méně lidí než v lednu 2013, jejich „sestra“ MF Dnes se propadla o 21 procent, stejný „sešup“ v procentech zaznamenaly Hospodářské noviny, vlajková loď nakladatelství Economia miliardáře Zdeňka Bakaly, které ale dlouhodobě vykazují ve srovnání s LN poloviční čísla. MF Dnes i zde stále drží pozici druhého nejčtenějšího deníku, z 83 tisíc pultově prodaných výtisků denně se ale propadla na 66 tisíc.

Pokud jde o předplatné, s přehledem vládne regionální Deník, který má abonováno přes sto tisíc lidí. I ten se ale propadl o 7,5 procenta. Nejdramatičtější propad zaznamenal v této kategorii bulvární deník Aha!, u kterého je ale patnáctiprocentní pád poněkud relativizován faktem, že počet předplatitelů klesl z čísla 489 na 412. Propad přes deset procent zaznamenaly i Hospodářské noviny, které si aktuálně objednává 23 173 čtenářů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…