Prodloužení nájmu gripenů předloží Picek po hlasování o důvěře

11.07.2013 6:42

Staronový ministr obrany Vlastimil Picek předloží vládě návrh dalšího pronájmu švédských nadzvukových stíhaček gripen až po hlasování o důvěře úřednickému kabinetu. Picek to řekl na tiskové konferenci poté, co ho opětovně do úřadu uvedl premiér nové vlády Jiří Rusnok. Picek se na místě ministra obrany bude soustředit na prosazení řady zákonů, které úřad připravuje nebo již připravil.

Prodloužení nájmu gripenů předloží Picek po hlasování o důvěře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlastimil Picek, starosta Brandýsa nad Labem, někdejší ministr obrany

Dnes již bývalý ministr zahraničí a lídr TOP 09 Karel Schwarzenberg ČTK v pondělí řekl, že prodloužení pronájmu stíhaček Jas-39 Gripen od Švédska pro české vojenské letectvo by mohla schválit i úřednická vláda. "Pracovní jednání budou ještě pokračovat, ale s tímto materiálem předpokládám jít do vlády až po hlasování o důvěře vládě," řekl dnes novinářům Picek.

Premiér uvedl, že se s Pickem na téma prodloužení pronájmu stíhaček bavil. "I tam myslím, že na našich stranách panuje vzájemná shoda. Takže nevidím tady v tuto chvíli žádný zásadní problém," řekl novinářům Rusnok.

Schwarzenberg: Picek by měl o stíhačkách rozhodnout

Strany vládní koalice odmítají Rusnokově vládě, podle nich sestavené z rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana, vyslovit důvěru. Takový kabinet by neměl rozhodovat o strategických otázkách, jako je například dostavba jaderné elektrárny Temelín, stíhačky jsou ale podle Schwarzenberga jiný případ. "Popravdě řečeno u gripenů - alespoň z mého hlediska - jiné smysluplné řešení neexistuje," podpořil pokračování švédských stíhaček v českém letectvu Schwarzenberg.

Stávající pronájem letounů pro české piloty končí na sklonku roku 2014, piloti i vojenské strategie se stíhačkami v letectvu počítají také po tomto datu. Ministerstvo obrany v minulých měsících o pokračování pronájmu gripenů se švédskou stranou intenzivně vyjednávalo, nabídky ale Praze dlouhou dobu nevyhovovaly.

Bývalý premiér Petr Nečas (ODS), který o věci v březnu jednal se svým švédským protějškem Fredrikem Reinfeldtem, dostal podle informací ČTK materiál o výsledcích posledního kola rozhovorů se švédskou zbrojní agenturou jen krátce před vypuknutím kauzy spojené s jeho blízkou spolupracovnicí Janou Nagyovou. Podle zdroje z Ministerstva obrany by se poslední nabídka už měla vládě líbit.

Její přesná podoba zatím nebyla zveřejněna. V minulosti se v médiích objevily informace o možnostech tříletého, pětiletého, desetiletého nebo jedenáctiletého pronájmu za pět, téměř osm a přibližně 14,5 miliardy korun. Nová nabídka by tedy měla být pro Prahu výhodnější.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…