Prodloužení sankcí vůči Rusku, "neposlušný" Keller a uprchlíci. Zaorálek se v ČT špičkoval se Zahradilem

14.06.2015 13:20

Hosty nedělních Otázek Václava Moravce České televize byli ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) a europoslanec Jan Zahradil (ODS). Řešili transatlantickou smlouvu TTIP mezi USA a EU. Zahradil ministra vyzýval, aby si ČSSD umravnila europoslance Jana Kellera. Následně se věnovali Rusku, u něhož byli oba opatrní, mluvilo se o desítkách českých milionů pro Ukrajinu a nakonec se pohádali kvůli kvótám pro uprchlíky.

Prodloužení sankcí vůči Rusku, "neposlušný" Keller a uprchlíci. Zaorálek se v ČT špičkoval se Zahradilem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor Otázek Václav Moravec

V úvodu se věnovali transatlantické obchodní dohodě mezi USA a EU – TTIP. „Já bych chtěl voliče ujistit, že k dohodě neexistují žádné tajné dodatky. Je to standardní smlouva, která byla uzavírána i s Kanadou a dalšími zeměmi,“ poznamenal šéf české diplomacie. Jiná věc je, že Kongres USA nezmocnil amerického prezidenta Barracka Obamu k tomu, aby o této smlouvě vyjednával, což je závažný problém.

Zpacifikujte si Kellera, vyzýval Zahradil ministra

Zahradil doplnil, že smlouvu si je možné pročíst na půdě Evropského parlamentu. Dalším místem jsou i ambasády USA, ale k dokumentům se vždy dostanou jen vyvolené osoby. V České republice jich je stovka, přičemž své právo využily toliko tři osoby. „Nesouhlasím s tím, že by smlouva byla tajná, nesouhlasím s tím, že by to vyjednávání bylo netransparentní,“ zdůrazňoval Zahradil s tím, že jakékoli ještě otevřenější jednání by vlastně bylo nesmyslné, protože by EU oslabila svou vyjednávací pozici. A Zaorálek mu v tom dal za pravdu. „Mám svědomí čisté a mohu voličům vyjednávání garantovat,“ prohlásil Zaorálek.

Podle Zahradila bychom se my jako Evropa měli snažit, aby naše dohoda byla uzavřena co nejdříve, protože případné rychlejší uzavření transpacifické dohody s asijskými státy by skutečně mohlo oslabit vyjednávací pozici EU vůči USA. Europoslanec za ODS proto doufá, že si evropští sociální demokraté vyjasní, co si o smlouvě skutečně myslí, a podpoří ji. „Paradoxem je, že já jako opoziční poslanec hájím TTIP víc než váš vlastní vládní europoslanec,“ rýpl si Zahradil především do Jana Kellera, který se proti smlouvě skutečně dlouhodobě vymezuje. Zaorálek kontroval, že každý poslanec se rozhoduje sám za sebe.

Rusko je oponent, s nímž se ovšem spolupracuje

Následně se hosté věnovali válce na Ukrajině a sankcím proti Rusku. Podle Zahradila je českým národním zájmem udržet ruské mocenské ambice v mezích, kde jsou teď, Moskvě by se nemělo dovolit, aby pokukovala dál na Západ. „My jsme se z té ruské hodnotové sféry vymkli, připojili jsme se k západním zemím a nemáme zájem na tom, aby se nám ruská sféra vlivu znovu přibližovala,“ řekl jasně europoslanec, jenž je také prvním místopředsedou ODS.  

Upozornil také, že česko-ruský obchod sankcemi nijak zvlášť netrpí. „Nenaplnily se obavy sýčků, kteří před sankcemi varovali,“ konstatoval Zahradil s tím, že problémy ve vzájemných obchodních vztazích zapříčinil spíše slábnoucí rubl. Na Rusko bychom si měli dávat pozor jakožto na velmoc, která se proti Západu vymezuje ze své vlastní vůle. Na to zkrátka je třeba reagovat.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Podle Zaorálka budou protiruské sankce prodlouženy do konce roku, neboť právě v této době se mají naplnit dohody z Minsku. K zostření sankcí by došlo v případě, že by došlo k dalšímu ruskému útoku na Ukrajině. „A to je něco, co už se skoro děje,“ varoval Zaorálek. „Zároveň je ale třeba říci, že se v mnoha oblastech s Ruskem spolupracuje,“ zaznělo z úst ministra zahraničí, který poukázal např. na Írán.

Zahradil v otázce Íránu ale nebyl zdaleka tak optimistický a jasně řekl, že by na našem území uvítal i trvalou přítomnost vojáků USA, v čemž je ODS konzistentní již od doby jednání o americkém radaru v Brdech. „Já bych absolutně nebyl proti, aby na našem území byli trvale umístěni američtí vojáci,“ řekl.

Zaorálek také připomněl, že Česko se snaží Ukrajině pomáhat, ekonomicky lze tuto pomoc vyčíslit v desítkách milionů korun. Připravuje se prý např. další mise MEDEVAC. „My jsme v loňském roce dali na Ukrajinu 43 milionů a v letošním roce to bude asi 93 milionů, což jsou důstojné sumy, za které se vůbec nestydím,“ prohlásil ministr.

Kvóty pro uprchlíky

Pánové se dostali také k debatě o evropských kvótách pro uprchlíky. Rakousko již přestalo vyřizovat další azylová řízení pro uprchlíky a Zahradil má za to, že to může spustit určitý dominový efekt. „Ostatní státy si mohou říci: Když vy ne, tak my taky ne. A dostaneme se do určitého mrtvého bodu. Tady myslím, že přichází zlomový moment evropské integrace, kde se to bude lámat,“ zaznělo z úst Zahradila s tím, že dnešní situace má své kořeny v dlouhodobě prosazované stále hlubší evropské integraci.

Zaorálek v tom s europoslancem dlouhodobě nesouhlasí, a ačkoli se česká vláda staví proti kvótám, je si prý vědoma, že uprchlíky musí řešit EU společně, stejně jako se to děje v otázkách obrany v rámci NATO.

„Ale co se stane, pokud budou kvóty závazné? Stará se česká vláda o to, aby v této věci měla k dispozici tzv. blokační menšinu? Děláte to, nebo to neděláte?“ obrátil se Zahradil na Zaorálka. Ministr ale nechtěl odhalovat karty. Nerad by se prý v EU silově přehlasovával, raději by hledal silové řešení. „Chceme to udělat tak, aby Česká republika byla suverénem v azylové a imigrační politice,“ naznačil pouze šéf české diplomacie a dodal, že bychom měli mít možnost si vybrat mezi těmi, kteří by skutečně chtěli žít v Česku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…