Profesor Bělohradský: Díky Zemanovi vychladl nahnědlý proud. Lidé se uklidnili, protože vidí, že jim někdo naslouchá

20.07.2016 7:54

Profesor Václav Bělohradský patřil k nejvýraznějším komentátorům politického a společenského dění z řad akademiků. Nyní se tento filozof rozhodl vstoupit do praktické politiky, a to jako společný senátní kandidát za ČSSD a zelené na Praze 6. Občanům se představil v rozhovoru pro MF DNES.

Profesor Bělohradský: Díky Zemanovi vychladl nahnědlý proud. Lidé se uklidnili, protože vidí, že jim někdo naslouchá
Foto: Daniela Černá
Popisek: Profesor Václav Bělohradský

Nejprve Bělohradský pochválil současnou vládu. Spolupráce ČSSD a hnutí ANO nás prý vyvádí z „ekologicky a sociálně lhostejného pojetí soukromého vlastnictví z devadesátých let“. Sám se, jak přiznal, nejvíce zajímá o „klasická zelená témata“. Proto by i jako senátor za Prahu 6 chtěl z metropole budovat „smart city“. „Vídeň má dnes celou smart čtvrť, kde se jezdí na kole a žije úplně jinak,“ plánuje.

Jak by to provedl v konkrétních zákonech však prý zatím ještě netuší, o některých zákonech prý už ale představu má. Udělal by vše pro to, aby se neprolomily limity k těžbě hnědého uhlí.

Poté promluvil o současném prezidentu Zemanovi, kterého prý rozhodně nelze vnímat negativně. „Naše země je rozbitá na elity a další a on tuto mezeru mezi elitami a významnou částí národa představuje,“ vysvětluje. Na druhou stranu prý díky prezidentu Zemanovi vychladl „nebezpečný nahnědlý proud“, který se projevoval šibenicemi na náměstích. Díky Zemanovi prý takoví lidé získali pocit, že jim někdo naslouchá, a přestali se radikalizovat.

A pak promluvil poměrně ostře i o prostředí elit, konkrétně univerzit, na kterých se sám mnoho let pohyboval. Podle Bělohradského jsou zcela odtržené od reality, dokonce i od případných čtenářů z akademických řad. „Funguje ‚univerzitní škvár‘, to jsou spisy, na které dostanete nějaký grant – a pak je odnesete do sklepa. Univerzitní systém je nastaven tak, že produkuje texty bez čtenářů jako základní podmínku kariéry,“ vysvětluje. Sám nevylučuje, že pohledem zvenku jednou zjistí, že „to, co jsem psal, byly blbosti“.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…