Profesor Blot, poradce Sarkozyho: USA rozdělily Evropu. Sankce proti Rusku jsou absurdní!

17.05.2015 15:55

Ivan Blot, profesor ekonomie na univerzitě v Nice a člen výkonného výboru francouzské pravicové strany Union for a Popular Movement (UMP), se rozepsal o tom, proč nevidí důvod pokračovat v sankcích vůči Rusku, a o tom, proč je dokonce považuje za špatné.

Profesor Blot, poradce Sarkozyho: USA rozdělily Evropu. Sankce proti Rusku jsou absurdní!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí v Praze se sešli odpůrci sankcí proti Rusku a zastánci Vladimira Putina

Blot vidí od začátku sankce vůči Ruské federaci jako zbytečné a hloupé a přirovnává je ke známému římskému přísloví, které zní: „Kdo chce zabít Jupitera, musí být šílený.“

Blot, který je zároveň poradcem Nicolase Sarkozyho pro dění ve východní Evropě, zastává názor, že finálním důvodem sankcí, které Spojené státy podporují, je oslabit Rusko a vytvořit mezi ním a Ukrajinou nepřekonatelnou propast. To znamená oddělit jednu čtvrtinu obyvatel od třech zbylých. „Co by ale řekli Američané, pokud by cizí země organizovala oddělení jižních států od zbytku země,“ ptá se Blot a zároveň si i sám odpovídá: „Když takový případ nastal v roce 1861, vedlo to ke krvavé občanské válce.“ 

Blot zmiňuje i výrok polsko-amerického stratéga Zbigniewa Brzezinského, který řekl, že cílem je vytvořit definitivní mezeru mezi Ruskem a Ukrajinou. Rusko však podle Blota do této pasti nespadá. „Američané obvinili Rusko z toho, že je viníkem tohoto konfliktu. Lidé z Donbasu ale chtěli pomocí referenda jen získat alespoň určitou míru autonomie a kyjevská vláda jim říká teroristé. Kde je ale odpovědnost Ruska,“ ptá se Blot, který dodává, že ačkoliv Američané společně s Evropskou komisí obvinili Rusko ze sestřelení malajského letadla loni v létě, skutečné příčiny jsou stále nejasné.

Sankce jsou zcela zbytečné, nelogické a porušují základní práva

Další – materiální – příčinou sankcí je snaha zabránit Rusům v postupu na Západ. Tyto sankce ale podle Blota porušují svobodu pohybu a vlastnických práv sankcionovaných jednotlivců. „Porušují základní lidská práva,“ je přesvědčen.

Blot ale nevidí logiku v sankcích ani z ekonomického hlediska. „Sankce jsou absurdní,“ říká. Partneři podle něj ztrácejí peníze. Hospodářské vztahy jsou totiž založeny na vzájemnosti, kdy jeden poskytne službu a další zaplatí. Sankce proti Rusku mají vysoké náklady pro všechny evropské země. Podle poradce Nicolase Sarkozyho za to může i fakt, že obchodování v USA s Ruskem je nízké, a USA neberou v potaz, že země EU jsou obětmi. „Rusko má ale potenciál překonat tyto překážky tím, že zvýší obchod se zeměmi Dálného východu a Latinské Ameriky,“ podotýká.

  • Původní text ZDE

Spojené státy rozdělily Evropu

Blot jde ale ještě dál. „USA se jen podařilo rozdělit Evropu,“ píše s narážkou, že v Evropské unii jsou teď tři skupiny – země, které naplno podporují sankce, země váhavé a země neochotné, mezi něž podle něj patří i Česká republika. 

Blot ale vidí problém i z formálního hlediska sankcí, které dokonce označuje za skutečnou zrůdnost. „Charta OSN ve svém prvním článku říká, že cílem OSN jsou mír a bezpečnost, a ve druhém článku deklaruje právo národů na sebeurčení,“ naznačuje Blot problém, že si na východě Ukrajiny tamní obyvatelé nemohou určit své cítění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jzd

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…