Profesor Cyril Höschl k imigraci: Prostě se někam najednou nemůže navalit celý národ a provádět revoluci

02.11.2015 12:01

Psychiatr Cyril Höschl si v pátečním vydání Událostí, komentářů povídal s moderátorem Danielem Tkáčem o migrační krizi a její rezonanci mezi českou společností. Myšlenky odborníka na lidskou duši zaujaly řadu lidí, o čemž svědčí hojnost sdílení záznamu jeho vystoupení na sociálních sítích.

Profesor Cyril Höschl k imigraci: Prostě se někam najednou nemůže navalit celý národ a provádět revoluci
Foto: repro youtube.com, tan
Popisek: Prof. MUDr. Cyril Höschl, DrSc.

Höschl v pořadu České televize objasňoval, že Češi nejsou xenofobní. Příkladem dle jeho názoru může být relativně bezproblémové soužití národa s asijskou menšinou. Ani začlenění romské menšiny prý není žádnou tragédií, byť by mohlo být ideálnější. Psychiatr rovněž poukázal na určité okamžiky v našich dějinách, kdy skutečně řada našich spoluobčanů pocítila, co to je xenofobie a rasismus.

Odborník soudí, že napětí a úzkost z uprchlíků v lidech vyvolává souběh několika okolností, z nichž jedna je strach z islámu jako něčeho, jehož obraz se k nám dostává prostřednictvím médií v podobě uřezávání hlav a teroristických útoků. „Nazývat fobii z tohoto zla je nesmírně nepřesné,“ míní Höschl s tím, že mít strach je přirozené.

Tavící kotel kultur

V následující části pořadu se psychiatr pustil do vysvětlování, v čem může být teze o prolínání kultur ošemetná. Podle něj představa tavícího kotle, která je inspirována zejména moderními dějinami USA, nabývá v praxi pozitivních konotací pouze v případě, že k prolínání kultur dochází postupně. „Drobnými přicházejícími pramínky, kdy zpočátku jde o menšinu. Prostě se tam najednou nemůže navalit celý národ a provádět tam revoluci v legislativě a podobně,“ uvádí Höschl.

To, co se děje teď v Evropě dle jeho názoru nemá řešení. Nikoliv proto, že by politici byli hloupí, ale občas se prý mezi nebem a zemí dějí jevy, na které neumí společnost adekvátně reagovat a nalézt řešení. Proto se i problematika migrace drží ve veřejném prostoru a neustále sílí napětí mezi opačnými názorovými póly.

Celé video ke shlédnutí ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…