Profesor Fiala rázně promluvil na ČT o budoucnosti EU. Začíná prý ztrácet smysl

22.09.2015 22:21

Pokud přijde skutečná krize, EU se vrací k národním řešením, protože nejsme schopni najít společné řešení, posteskl si v úterním Hyde Parku předseda ODS Petr Fiala v diskusi, která se pochopitelně nemohla týkat ničeho jiného než přístupu EU k řešení uprchlické krize.

Profesor Fiala rázně promluvil na ČT o budoucnosti EU. Začíná prý ztrácet smysl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

Ve studiu s Fialou kromě moderátora diskutoval také místopředseda sněmovny, lidovec Jan Bartošek. Podle jeho názoru sice není na půdě EU migrační krize řešena správně, ale projekt EU je správný.

Fiala odmítl, že by byl euroskeptikem. Označil se za eurorealistu. „Podstatné je, že tato krize ukazuje, že EU se v integraci vydala špatným směrem. Musíme se bavit o tom, jak bude EU vypadat. Nechci žít v EU, kde nám budou další státy diktovat, s kým máme žít,“ prohlásil.

S uprchlickou krizí by se lépe vyrovnala Evropa, která se neutápí v byrokratických nesmyslech

Podle jeho názoru by se s migrační krizí lépe vyrovnala spolupracující Evropa, která se neutápí v byrokratických nesmyslech a v multikulturalismu. Myslí si též, že společná evropská politika je iluze. Ve skutečnosti existuje jen politika národních států.

V další části pořadu se moderátor zeptal, zda máme kvóty akceptovat, nebo postupovat slovenskou cestou. Tamní premiér Robert Fico řekl, že dokud bude premiérem, Slovensko kvóty na přerozdělování uprchlíků nepřijme. Bartošek by celou věc nechal na soudu, Fiala si myslí, že kvóty by se měly odmítnout.

Bartošek poukázal na to, že si neumí představit mechanismus, na základě kterého by se k nám měli přerozdělovat uprchlíci. „Nemáme vydefinovány nástroje, jak je tu udržet. Chtějí do Německa, do Švédska,“ upozornil.

Bavorský premiér prý pochválil Orbána za to, co nyní dělá

Fiala doplnil, že uprchlíci chtějí do Německa nejen z ekonomických důvodů, ale i že tam mají už komunity lidí z jejich zemí. Šéf ODS si také myslí, že není náhoda, že tolik kritizovaný maďarský premiér Orbán vyslechl pochvalu od bavorského premiéra, že prý Evropa jednou docení, co Orbán nyní dělá. „EU nedokáže chránit vnější hranice Schengenu, tak situaci řeší jednotlivé státy. Nikdo to nevítá, ale je to pochopitelné,“ podotkl s tím, že budeme muset vyjednávat jinou podobu EU, jinak v tomto společenství nebude dobré být pro ČR.

Jeden z diváků pak upozornil s odvoláním na britskou stanici BBC, že země, které odmítnou přijmout uprchlíky, dostanou sankci ve výši 0,002 % HDP. „To jde proti myšlenkám evropské integrace, ČR by měla usilovat o to, aby se to změnilo,“ reagoval Fiala.

Bartošek připomněl, že nyní je v EU 470 tisíc migrantů, asi 40 % z nich jsou Syřané. „Přerozdělení se týká 160 tisíc migrantů, to číslo není tak zásadní. Otázka je, co bude pak,“ uvedl.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…