Profesor Franz se zastal Zemana i „lůzy, která maká za 12 tisíc". Sdělil, proč skoro kývl Babišovi

10.02.2014 9:04

Neúspěšný kandidát z prezidentské volby, skladatel a výtvarník Vladimír Franz má možnost vrátit se do politiky. Šéf hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš mu nabídl, aby nastoupil jako náměstek na Ministerstvo kultury. V rozhovoru, který pro časopis Týden vedli novináři Jaroslav Plesl a Petr Kolář, vysvětlil Franz kromě toho svůj názor na ministra pro legislativu Jiřího Dienstbiera, šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga i prezidenta Miloše Zemana.

Profesor Franz se zastal Zemana i „lůzy, která maká za 12 tisíc". Sdělil, proč skoro kývl Babišovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Franz nasbíral 88388 podpisů pod svou prezidentskou kandidaturu

Anketa

Je rok od zvolení Miloše Zemana. Dělá prezident svou práci dobře?

77%
23%
hlasovalo: 18947 lidí

Během prezidentské kampaně si Vladimír Franz stihl utvořit obrázek o ostatních kandidátech. Na adresu Jiřího Dienstbiera říká, že jej velmi překvapil, protože se dobře znal s jeho otcem. „A najednou přišel člověk, který už od útlého věku dřepí v parlamentu - což je i případ Bohuslava Sobotky, Marka Bendy a dalších - a vlastně nikdy nebyl v životě. Na starém Dienstbierovi bylo sympatické, že měl charisma, byl lidský a byla s ním sranda," popsal Franz.

„Takže jsem se na Dienstbiera těšil. A potkal jsem velmi úporného člověka, který prostě musí někam dojít a žádná sranda okolo není. Což pro mě bylo asi největší rozčarování z těch setkávání," shrnul umělec.

Prof. JUDr. Vladimír Franz

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta ČR v roce 2013
  • mimo zastupitelskou funkci

Rozhodl se volit Zemana

Zatímco jednoho z favoritů prvního kola volby, Karla Schwarzenberga, znal Franz už pětadvacet let a chodí spolu i na pivo, nového českého prezidenta Miloše Zemana potkal až těsně před koncem kampaně. Nakonec ho sám podpořil. „Pro mě je to jak kauza Rukopisů. Upřímně řečeno byl problém, jestli říct, že tu je syrová realita, anebo nějaká krásná duha," říká Franz.

„Schwarzenberg si nechal dát deset podpisů od senátorů, pak celý podzim nedělal nic. Pak najednou vystartoval v posledních čtrnácti dnech, nevím, čí to byla práce, jestli Bakaly nebo koho. Ukázala se síla médií, to bylo vidět. Na druhé straně jeho štáb podcenil lidi, které někteří ze Schwarzenbergových stoupenců označovali za lůzu. Nebo že jsou lůzou lidé, kteří makají za dvanáct tisíc a večer holt nemají dilema, jestli jít střílet losy, nebo kamzíky. Ale to se z těch kaváren a vináren nevidělo," vystihl slabé místo kampaně šéfa TOP 09 Franz.

Navíc prý žijeme v zemi, kde hrdiny pohádek jsou lidé jako Jánošík, Kozina, Babinský a Rumcajs, nikoli knížepán.

Miloš Zeman má podle Franze „strašně pitomou výchozí pozici", folklór, který s sebou nese, mu prý rozhodně nepomáhá a na své straně nemá jediné médium, a tím pádem nemá komunikační kód. „Ale ať už je jakýkoliv, a stejné je to s Babišem, tak mu všichni říkají: 'Vy spadnete, Arnoštku', jak je to v Rozmarném létě," konstatuje Franz.

Nabídku od Babiše zvažuje. Bere ji jako profesní záležitost

Vladimír Franz nyní zvažuje nabídku šéfa hnutí ANO Andreje Babiše stát se náměstkem na Ministerstvu kultury. „Andrej Babiš mi zavolal v neděli v noci a zeptal se, zda bych nechtěl dělat náměstka ministra kultury. Protože se v té oblasti pohybuji pětatřicet let, tak jsem říkal: proč ne? Nechápu to totiž ani tak politicky jako spíš profesně," říká umělec.

„Když si to vezmeme do důsledků, mohli mi zavolat i z ČSSD nebo KDU-ČSL. Mám si hodit korunou? Nikdo jiný se neobjeví. Měl mi to nabídnout Václav Havel, Karel IV. nebo svatý Václav?" ptá se Franz. Ani ho prý nezajímal důvod, proč Babiš oslovil s touto nabídkou právě jeho.

Franz nehodlá spekulovat o tom, zda Babiš byl skutečně agentem Státní bezpečnosti, jak tvrdí slovenský Ústav paměti národa. „Já bych to nechal po půl roce, až zjistíme, jestli je to opravdu špatně, anebo dobře. Myslím, že i pro něj je to šok. Řídit firmu je něco úplně jiného než řídit ministerstvo," konstatuje výtvarník.

Franz ještě dodává, že za půl roku, až soud v Bratislavě v Babišově věci definitivně rozhodne, se ukáže, zda ministr financí, který spojuje moc ekonomickou, mediální a nyní i politickou, znamená ohrožení demokracie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …