Profesor Hořejší: Lustrační zákon je ostuda Česka. I vražda je po 20 letech promlčená

10.02.2014 12:02

Podle profesora imunologie na Přírodovědecké fakultě UK a v současnosti i ředitele Ústavu molekulární genetiky AV ČR Václava Hořejšího je ostudou, že u nás platí lustrační zákon, jenž umožňuje ostouzet lidi, kteří byli pouze evidováni v seznamech StB a nikdy nikomu neublížili. Píše o tom ve svém blogu na Aktuálně.cz. Právní stát by podle něj měl naopak ty, kteří jsou v seznamech zcela nevinně, chránit.

Profesor Hořejší: Lustrační zákon je ostuda Česka. I vražda je po 20 letech promlčená
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Profesor Václav Hořejší reaguje ve svém příspěvku na skutečnost, že se ve sněmovně projednává návrh komunistů na zrušení lustračního zákona. Zároveň si všímá pohrůžky lidovců, že pokud takový návrh projde (s přispěním ostatních dvou koaličních stran), KDU-ČSL okamžitě opustí koalici a vládu.

„Již mnoho let si kladu otázku, jak je možné, že takový zákon vůbec může v civilizované demokratické evropské zemi platit, nota bene 25 let po převratu???“ napsal Hořejší hned v úvodu. Ovšem zároveň dodává, proč je přesvědčen, že tato norma už měla zmizet.

„Jak může stačit k ostouzení lidí a zákazu výkonu některých funkcí pouhý fakt, že je člověk uveden v nějakém seznamu hanebné komunistické tajné policie, bez ohledu na to, jestli někomu skutečně ublížil? I kdyby snad 90% z těch lidí opravdu udávalo, co těch úplně nevinných 10%? Kde jsou elementární zásady právního státu?“ ptá se profesor imunologie na svém blogu.

Lustrační zákon měl opodstatnění těsně po převratu

Václav Hořejší dále uvádí, že v prvních letech po změně režimu se měla věnovat pozornost objasnění spolupráce s tajnou službou. „Takové mimořádné „revoluční“ opatření bylo pochopitelné a snad i užitečné někdy těsně po převratu, kdy „při kácení lesa létají třísky“, ale teď?? Onen zákon byl přece (těsnou většinou) původně schválen jen na 5 let!“ připomíná Hořejší a dodává: „V prvních porevolučních letech bylo přece dost času na to, aby se zjistilo, kdo opravdu svým donášením někomu ublížil. Místo toho se zvolilo raději pro stát pohodlnější řešení – hodíme všechny ty „sprosté podezřelé“ do jednoho pytle, vždyť je to jedno....“

Celý text Václava Hořejšího ZDE.

Takový názor měl i Václav Havel

V závěru své kritiky platného lustračního zákona se Hořejší mimo jiné ptá, zda budeme takto lustrovat i po 50 letech a připomíná, že i vražda je po 20 letech promlčená.

„Těm, kdo se mi chystají za tento názor vynadat, chci připomenout, že stejný názor jako já mají nejen komunisté, ale měl jej třeba i Václav Havel a řada někdejších politických vězňů a disidentů. Krom toho - to, že se někde můj názor může shodovat s názorem komunistů, mi nedělá vůbec žádný problém - bude-li komunista říkat, že 3+3=6, budu s ním prostě muset souhlasit,“ konstatuje Václav Hořejší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…