Profesor Jan Švejnar: Čekal jsem, že pětadvacet let po revoluci budeme mnohem dále. Tato vláda to prý ale dělá dobře

26.07.2015 11:22

Hlavní zásluhu na tom, že se české ekonomice podařilo odrazit ode dna, mají podniky, které se už nebojí investovat, a domácnosti, které začaly víc nakupovat. V rozhovoru pro server peníze.cz, z něhož přinesl ukázku server euro.e15.cz, to řekl ekonom Jan Švejnar. Pochválil i současnou vládu, která podle něj na rozdíl od vlád předchozích vyznává stimulativní politiku, kterou naše hospodářství potřebuje.

Profesor Jan Švejnar: Čekal jsem, že pětadvacet let po revoluci budeme mnohem dále. Tato vláda to prý ale dělá dobře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Švejnar, kandidát na prezidenta

Aby se Česku i nadále dobře vedlo, měla by se vláda, ale i soukromý sektor naučit investovat do oblastí, které jsou skutečně důležité. „Peníze by měly mířit do celkového rozvoje infrastruktury, hlavně té dopravní. Zapracovat se musí také na právním rámci a zefektivnění institucí tak, aby se podařilo vytvořit přívětivé prostředí pro domácí i zahraniční investory,“ uvedl.

Podle jeho názoru je ale nakonec nejdůležitějším faktorem lidský kapitál. Proto by se mělo zkvalitnit školství na všech úrovních. Nutné jsou i investice do vědy a výzkumu. Obecně prý Jan Švejnar v roce 1990 předpokládal, že po pětadvaceti letech budeme mnohem dále.

Jedním z hlavním důvodů, proč Česku začaly ostatní státy regionu hospodářsky utíkat, je prý i fakt, že Nečasova vláda mezi lidi neustále vysílala signály, které zvyšovaly míru nejistoty. „Nebyla konzistentní v daňové politice, nedokázala úspěšně zavést druhý pilíř důchodového systému. Když se k tomu ještě připočetla globální nejistota, která tehdy panovala, tak to zkrátka táhlo celou ekonomiku dolů,“ uvedl Švejnar.

Původní rozhovor je ZDE


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…